Region: Kraj přihlásí 5 strategických projektů do RE:STARTu (TV Západ)

Karlovarský kraj přihlásí pětici strategických projektů do programu RE:START zaměřeného na strukturálně postižené regiony. Zodpovídat za jejich přípravu budou přímo jednotliví radní kraje.

dezinfekce

Vedení očekává, že pokud projekty splní podmínky, bude jisté, že získají prostředky na realizaci.

„Tyto strategické projekty by měly být právě projekty, které kraji pomohou v rámci RE:STARTu a zlepší ukazatele kraje. Z projektů, které budeme předkládat, jak zastupitelům, ale i Tripartitě a Regionální stálé konferenci, tak víme, že Karlovarský kraj nemá veřejnou vysokou školu. Pokud se nám podaří podepsat smlouvu s ČVUT s Fakultou dopravní, tak bychom rádi tady v budoucnosti veřejnou vysokou školu měli. Zároveň pracujeme, máme již schválené i stanovy a zřizovací listinu na vědecko-výzkumnou instituci - zde bychom se chtěli zaměřit na balneologii a lázeňství. Dalším projektem, k tomu jsme svolali starosty patnácti největších měst a obcí, kde jsme se bavili o výstavbě nových bytů. Od řady starostů, z jejich úst ale zaznělo, že potřebujeme zlepšit kvalitu bydlení v našem kraji, aby občané z kraje neodcházeli. Všechna města, všech patnáct, by se ráda do projektu zapojila. U některých měst to bude výstavba nových bytů, u některých přestavba a u některých revitalizace - především toho zázemí, prostranství bytů, jako jsou parkoviště, hřiště, volnočasové aktivity, atd.,“ popsala hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. 

O výstavbu nových bytů mají zájem města Aš, Chodov, Kraslice, Mariánské Lázně a Ostrov. Peníze na rekonstrukce sídlišť chtějí Karlovy Vary, Nejdek a Sokolov. Celkem 8 měst by rádo revitalizovalo svůj bytový fond. Zvýšit kvalitu bydlení pak hodlá Cheb a Sokolov. Další z priorit je opět z oblasti vzdělávání.

„My také musíme řešit naši keramickou školu, která je unikátní v České republice. Bohužel nyní jsme před rozhodnutím, jestli zbouráme stávající z důvodu technického stavu, který tam nastal, a zda na tom místě postavíme novou, příp. jestli vystavíme někde jinou. Před rozhodnutím Karlovarský kraj teprve je. Toto je také strategický projekt, protože keramický průmysl je spojen s tímto krajem a je to opravdu obor unikátní. Dalším projektem, protože v našem kraji máme nejpočetnější skupinu seniorů a potřebujeme budovat naše pečovatelské domy, by byl domov se zvláštním režimem, který bychom rádi vybudovali přímo v Karlových Varech. Zde jednáme s městem Karlovy Vary. Jednání nám trochu váznou, chtěli bychom, aby to bylo trošku rychlejší, takže to je další z projektů. A poslední je, že se musíme zabývat i naším karlovarským mezinárodním letištěm, který má do budoucnosti obrovský potenciál. Pořád bychom byli rádi, kdyby se plocha v prvním kole nejdříve rozšířila, ale poté bychom se také chtěli bavit i o prodloužení přistávací a vzletové plochy našeho letiště,“ dodala hejtmanka.

Určení radní musí do 29. března letošního roku sestavit projektový tým, podrobný harmonogram i předběžné finanční náklady na předprojektovou přípravu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy