Region: Kraj podepsal dohodu s ČVUT (TV Západ)

V úterý 9. dubna došlo na Krajském úřadě v Karlových Varech k podpisu dohody o spolupráci mezi Krajem a Českým vysokým učením technickým. Na základě této smlouvy by měla v kraji vzniknout pobočka prestižního technické školy se zaměřením především na civilní letectví.

dezinfekce

„Je to první krok, aby konečně Karlovarský kraj měl veřejnou vysokou školu, která bude zaměřena na letectví. Tzn. na obory profesionálního pilota, na technické obory v letectví. Tím, že do Karlovarského kraje přijde i velký investor – společnost BMW, která zde vybuduje zkušební okruh na testování automobilů, podpora autonomních vozidel, tak je jasné, že i oni mohou být důležitými hráči z hlediska oborů, které by se pod Českým vysokým učením technickým v budoucnosti mohly na území Karlovarského kraje otevřít. Zhruba do několika týdnů se sejdeme k prvnímu pracovnímu jednání, kde budou určeny osoby, jak ze strany ČVUT, tak ze strany Karlovarského kraje, které vytvoří pracovní skupinu, připraví se koncept. Budeme hovořit o jednotlivých otázkách jako je – kde by měla veřejná vysoká škola vzniknout, jestli v nějaké stávající budově, která je na území Karlovarského kraje, popř., zda se bude stavět nová. Dále budeme hovořit o oborech a dalších věcech spojených s otevřením vysoké školy,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. 

Výhodou kraje je provoz mezinárodního letiště.

„My máme eminentní zájem o oblast letectví, lépe řečeno – kolegové z letecké dopravy se zajímají o to, jak bychom mohli zde v Karlovarském kraji využít prestižní mezinárodní letiště a vůbec spolupráci v této oblasti,“ potvrdil zájem Pavel Hrubeš, děkan Fakulty dopravní ČVUT v Praze.

A co budoucí úspěšní studenti získají?

„Kvalitní univerzitní vzdělání pod hlavičkou ČVUT v Praze Fakultou dopravní. Myslíme si, že v současnosti je ten trend dostatečně dynamický na to, aby se to mohlo povést. V současnosti nabízíme bakalářské, magisterské, doktorské studium a máme i habilitace – takže širokou škálu těchto věcí. A co chceme nabízet, resp. co nabízíme -  profesionálního pilota, v tom máme pěknou tradici, dále nabízíme technika údržby letadel, všeobecné studium letectví. V oblasti letectví máme v současnosti kapacity asi tak na 300 studentů + kapacity, které jsou pro zahraniční studenty. Ty rostou. Nyní jsou na počtu šedesát,“ přiblížil zástupce vedoucího ústavu letecké dopravy Fakulty dopravní Peter Vittek.

Výuka by měla probíhat v anglickém jazyce. Škola spolupracuje se společností F Air, která chce na karlovarském letišti zřídit výukové středisko pro piloty.

„Jedná se o synergickou aktivitu. Synergická aktivita z toho pohledu, že naším dlouholetým partnerem je společnost F Air a její mezinárodní aktivity přináší i takové efekty, které nám pomáhají při zvedání počtu zahraničních studentů a samozřejmě i u prestiže studentů, kteří jsou jako studenti místní,“ vysvětlil efekt spolupráce Vittek.

Škola také může spolupracovat v budoucnu s přicházejícím investorem BMW, který chce na Sokolovsku zřídit testovací polygon pro autonomní vozidla.

„ČVUT Fakulta dopravní - máme obor inteligentní dopravní systémy, a ten je právě velmi blízký tomu, co dnes přichází – autonomní jízda, C-ITS technologie, apod. My jsme otevřeni tomu, pokud bude zájem a prostor skutečně najít vzájemně výhodný model vzdělávání, příp. i vědy a výzkumu, tak určitě rádi budeme na té palubě spolupracovat,“ naznačil směr Hrubeš.

O tom, kde bude škola sídlit, se povedou jednání.

„Já v tuto chvíli musím říci, že vnímám, že by si asi většina starostů přála, aby veřejná vysoká škola vznikla na jejich území. Jsem přesvědčena o tom, že by o to měla zájem paní starostka ze Sokolova nebo pan starosta z Ostrova. Ale je jasné, že budeme hovořit i s Karlovými Vary s tím, že Karlovy Vary dnes mají budovu na nábřeží Jana Palacha, která měla být v minulosti využita na pobočku Karlovy univerzity. Takže určitě budeme prostory hledat, půjdeme si je prohlédnout a o všech otázkách budeme hovořit,“ dodala Vildumetzová.

Do šesti měsíců od podpisu smlouvy má vzniknout pracovní skupina, která do konce ledna příštího roku zpracuje plán realizace projektu. A to včetně finančních nákladů s výhledem do roku 2023. 

Odkaz na školu - https://www.fd.cvut.cz/


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy