Region: Kraj má nové vedení, hejtmanem se stal Petr Kulhánek (TV Západ)

Po více než sedmdesáti dnech od krajských voleb se podařilo v pondělí 14. prosince ustavit nové vedení Karlovarského kraje. Dosud vládnoucí ANO přechází do opozice. V čele Rady Karlovarského kraje nyní stojí Petr Kulhánek (STAN, KOA, VPM Cheb, TOP09). Na ustavujícím jednání krajského zastupitelstva byl zvolen celkem 24 hlasy ze 44 přítomných zastupitelů.

dezinfekce

Statutárním zástupcem, a tedy 1. náměstkem hejtmana, zastupitelé zvolili Jana Bureše (ODS), jenž kromě zastupování hejtmana bude řídit oblast dopravy a silničního hospodářství.

„Vážené dámy, vážení pánové, děkuji mnohokrát za většinovou podporu a důvěru, kterou jste mi svěřili vedení Karlovarského kraje. Samozřejmě vám mohu slíbit mé plné nasazení. Ti, kdo mě znají z působení na karlovarském magistrátu, ví, že moje trvale udržitelné tempo je velmi vysoké a budu hřešit na to, že i moji kolegové v rámci krajské vlády ho budou muset akceptovat,“ uvedl bezprostředně po předání hejtmanských insignií nový hejtman Petr Kulhánek.

Opoziční strana ANO kritizuje zvýšení počtu uvolněných zastupitelů. 

„Karlovarský kraj nikdy ve své historii 13 uvolněných zastupitelů neměl. Jeden uvolněný zastupitel bude stát Karlovarský kraj zhruba 87 tisíc korun (měsíčně – pozn. redakce). V době covidové krize, kdy všichni šetří a řada lidí má problémy, by měl jít, podle mého názoru, kraj především úspornou variantou. Mohlo se to řešit tím, že nejdříve budou zastupitelé neuvolněni, budou funkci vykonávat a pokud se opravdu osvědčí, že vydávají tak skvělé výkony, pak se o tom zastupitelstvo může bavit. Částka, kterou v tuto chvíli odhadujeme na čtyři uvolněné zastupitele, je zhruba 10 milionů korun ročně. Když se podívám na žádosti subjektů jako jsou pěstouni, senioři, sportovci, kultura, dopravci, zdravotní sestry, záchranáři, atd., tak si myslím, že by si spíše finanční prostředky zasloužili oni a že by byly daleko lépe vynaložené,“ zdůvodnila nesouhlas opozice zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová. 

„My jsme došli k závěru, že je třeba zásadní oblasti jako je regionální rozvoj, zdravotnictví, lázeňství a cestovní ruch posílit personálně. Proto jsme ustanovili tým, který je o tři členy širší než byla minulá krajská vláda. Tzn. celkem 13 členů – 9 radních + 4 uvolnění zastupitelé. Myslím si, že by tento tým měl být posuzován podle výsledků a nikoliv podle myšlenky, proč je tak ustanoven a že argument zazněl zcela jasně. Nebereme to jako utracené peníze, ale jako investici právě do personálního zabezpečení, které, trváme na tom, se musí nejlépe násobně vrátit. Ať je to v připravenosti k čerpání externích finančních zdrojů či ke konsolidaci oblastí, které samozřejmě i zvýší kvalitu v kraji,“ popsal Kulhánek. 

A jaké hlavní problémy bude nový hejtman řešit prioritně?

„Vnímám tři, takto je prezentuji. Je to zvládání neutěšené covidové situace, kterou máme. Dále příprava rozpočtu na rok 2021 a konsolidace ekonomické stránky krajského zdravotnictví,“ Kulhánek. 

Do devítičlenné Rady Karlovarského kraje (RKK) byli dále zvoleni: náměstek hejtmana Vojtěch Franta (Česká pirátská strana): oblast lázeňství, cestovního ruchu, UNESCO, transformace regionu a příprava pro čerpání FST (Fond pro spravedlivou transformaci), informačních technologií, náměstek hejtmana Dalibor Blažek (Místní HNHRM): oblast správy majetku a investic, člen RKK Patrik Pizinger (Místní HNHRM): oblast oblast regionálního rozvoje, projektového řízení, člen RKK Jindřich Čermák (Česká pirátská strana): oblast vzdělávání, školství a mládeže, oblast tělovýchovy a sportu, členka RKK Ol‘ga Haláková (KDU-ČSL): oblast kultury a památkové péče, člen RKK Vít Hromádko (SNK1): oblast rozvoje venkova a zemědělství a člen RKK Robert Pisár (STAN, KOA, VPM Cheb, TOP09): oblast sociálních věcí.

Jako uvolnění členové Zastupitelstva Karlovarského kraje budou působit: uvolněný zastupitel Pavel Čekan (Místní HNHRM): předseda Výboru pro regionální rozvoj, gesčně ve spolupráci s radním pro regionální rozvoj, uvolněný zastupitel Karel Jakobec (ODS): oblast životního prostředí, uvolněný zastupitel Josef März (VOK): oblast zdravotnictví, gesčně ve spolupráci s radním pro zdravotnictví a uvolněná zastupitelka Markéta Monsportová (Česká pirátská strana): předsedkyně Výboru pro národnostní menšiny, oblast lázeňství a cestovního ruchu a kreativních průmyslů, gesčně ve spolupráci s radním pro lázeňství a cestovní ruch.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy