Region: Kraj má aktuální analýzu stavu drogové scény a závislostního chování v regionu

Karlovarský kraj nechal v roce 2021 zpracovat analýzu stavu drogové scény a závislostního chování na území regionu. Jedná se o výchozí dokument, který objektivně popisuje současnou situaci. Z dokumentu odborníků z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze vyplynuly závěry a doporučení pro další směřování protidrogové politiky v kraji.

dezinfekce

Úkol pořídit analýzu vyplynul z „Krajské protidrogové koncepce Karlovarského kraje na léta 2020 – 2024“. „Tento strategický dokument schválilo předchozí krajské zastupitelstvo v červnu 2020. V návaznosti Následně na to nechal kraj vypracovat analýzu drogové scény, což je autorská vědecká práce, jež obsahuje řadu závěrů a zjištění. Nejde o dogma, jímž se kraj musí řídit, ale stejně tak bychom neměli nad stavem, který analýza popisuje, zavírat oči,“ vysvětlil krajský radní Robert Pisár s tím, že 9. prosince 2021 proběhlo veřejné projednání textu analýzy v přítomnosti starostů, zástupců městských policií nebo neziskového sektoru.

Analýza popsala a zmapovala drogovou scénu v jednotlivých částech kraje včetně stávající sítě služeb a jejich cílových skupin, vytipovala rizikové lokality v kraji ve vztahu k užívání nelegálních návykových látek a popsala potřeby poskytovatelů sociálních služeb v území. „Potýkáme se podobně jako v jiných částech republiky s vysokou dostupností legálních návykových látek, tedy alkoholu a tabáku pro děti a mládež, rozvíjí se rizikové chování v online prostoru, máme zde jen nedostatečnou síť psychiatrické péče pro osoby s různými formami závislosti. Analýza nastínila doporučení, o kterých chceme v první řadě diskutovat se všemi aktéry z našeho regionu. Za nutné považujeme mimo jiné posílit komisi bezpečnosti a prevence kriminality o odborníka v oblasti závislostí,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek. 

Analýza dále navrhuje zřídit pozici místního protidrogového koordinátora v Mariánských Lázních, posílit úvazek koordinátora v Sokolově, navázat spolupráci s dalším certifikovaným poskytovatelem primární prevence, protože v současné době v regionu působí jen spolek Světlo Kadaň. Chybí také služby pro děti ohrožené drogami do 15 let.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 12.02.2022 09:00




0 +
 

Hlavní zprávy