Region: Kraj je za loňský rok v zisku přes 400 milionů korun (TV Západ)

Karlovarský kraj má k dispozici souhrnné výsledky hospodaření za rok 2021. Z původně předpokládané ztráty skoro 929 milionů korun, se dostal na plusový výsledek téměř 404 miliony.

dezinfekce

"Těch příčin je několik. Jednak se příznivěji odvíjely daňové příjmy, jednak jsme byli příjemci dotací v průběhu roku. To znamená, že na konci roku s tímto pozitivním výsledkem jsme dosáhli historicky nejvyššího zůstatku na našich účtech přes dvě miliardy korun, což je v meziročním srovnání téměř o 400 milionů výš, když jsme přebírali hospodaření Kraje, zdědili jsme účty ve výši 1,6 miliardy korun," přiblížil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Kromě vyššího příjmu z daní a dotací se na výsledku podílely podle Kraje také provozní úspory úřadu i jeho organizací. V neposlední řadě se kvůli covidové nákaze nekonaly některé společenské akce, zde se ale jednalo z pohledu rozpočtu o nevýznamné částky. Objem investic přitom zůstal srovnatelný z předchozím obdobím. Kladný výsledek umožní realizovat některé investiční akce.  

"Velmi výrazně podpoříme jednu akci, která se nevešla do rozpočtu a to je kompletní zateplení a fasáda naší základní školy v Ostrově, ale podporujeme také více dotační program na obnovu malých kulturních památek, výrazně o 6 milionů korun, dáváme také 10 milionů korun navíc na podporu cestovního ruchu v podobě voucherů," vyjmenoval některé podpořené projekty Kulhánek. 

Nově se také dočká nemocnice v Sokolově, kde se bude realizovat zateplení budovy D, což je akce spojená s obnovou oddělení následné péče a s financováním ve výši 16 milionů korun. Dále pak Kraj dá 5,2 milionu korun na projekt nového krematoria v Doupovském Hradišti a další finance mají jít na projekt v oblasti UNESCO. 

Kraj také počítá s některými zvýšenými výdaji, které by mohly ovlivnit celkové hospodaření v letošním roce. 

"I nás se dotkne nárůst ceny energií, bez ohledu na nákupy v předchozí době – ta fixace má stejně má nějakou omezenou platnost – tzn. my počítáme zatím výhledově s nějakou rezervou ve výši desítek milionů korun na dofinancování toho, co nám bude chybět v těch původně rozpočtovaných nákladech na energie," uvedl hejtman Petr Kulhánek. 

Karlovarský kraj původně loni předpokládal, že bude hospodařit s příjmy ve výši 7,099 miliardy korun a s výdaji dosahujícími 8,028 miliardy korun. Na letošní rok se počítá s příjmy bezmála 8 miliard a výdaji 9,5 miliardy. Rozdíl mezi příjmy a výdaji rozpočtu ve výši 1,496 miliardy korun tvoří náklady na předfinancování a spolufinancování projektů s dotací z EU a z národních zdrojů. V provozních prostředcích kraj plánuje dosáhnout mírného přebytku ve výši 68 milionů korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy