Region: Kraj finišuje s Digitální technickou mapou (TV Západ)

Digitální technické mapy by do poloviny příštího roku měly mít v provozu všechny kraje v České republice. Ty, které začaly s pořizováním dříve, jako například Karlovarský kraj, mají nyní náskok a výhody mapy využívají nejrůznější subjekty již téměř dekádu.

dezinfekce

"A konkrétně v Karlovarském kraji se Digitální technické mapě věnujeme téměř už deset let. Máme tady specializované oddělení, naši odborníci na GISové systémy a digitalizaci map fungují velmi dobře. Děláme to tady víceméně svépomocí, vlastními silami. A děláme to dobře. A děláme to ve spolupráci s městy a obcemi na území Karlovarského kraje. A je pravda, že teď, od roku 2023, od června, je to povinnost ze zákona – digitalizovat všechny tyto mapové podklady. Takže my jsme připraveni. Získali jsme teď relativně velkou dotaci na dodělání Digitální technické mapy do té podoby, jak si to představuje stát a měli bychom to v červnu 2023 mít všechno v mašličkách krásně připraveno," potvrdil situaci náměstek hejtmana Karlovarského kraje Vojtěch Franta. 

Pro běžného uživatele se jedná především o zpřesnění a doplnění údajů, které jsou v katastru. 

"Pak je ta sekce, která je neveřejná, ta slouží pro obce a města. Má jim to pomáhat s podklady pro územní plánování a ta třetí kategorie jsou odborníci, jako jsou geodeti, jako jsou inženýři, kteří mohou z těchto dat čerpat ve chvíli, kdy zpracovávají nějaké podklady pro stavební řízení a podobně, a tam by to mělo ulehčit práci. Tak se možná dostaneme ke zkrácení stavebního řízení, protože jestli jsme dnes na úrovni Ugandy, tak by bylo asi dobré se posunout někam mezi evropský standard. A k tomuto by i Digitální technická mapa měla přispět," doplnil Franta. 

Údaje do mapy zapisují jednak správci inženýrských sítí jako jsou ČEZ nebo vodárenské společnosti, ale také geodetické kanceláře s úředně oprávněnými zeměměřičskými inženýry.

"My naměříme to, co v reálu skutečně je, ale nemusí to odpovídat tomu, co je v Katastru nemovitostí. Můžou tam být rozdíly. Protože plot nemusí kopírovat vlastnickou hranici, může mít dům přistavenou přístavbu, ale není to ještě zavedeno v Katastru nemovitostí. Takže tam jsou ty možné rozdíly. Ale to, co my změříme, je to, co je venku v terénu, tam se nemůžeme lišit. To jsou přesnosti měření, takže tam to musí odpovídat," vysvětlila Denisa Petříková, jednatelka geodetické kanceláře.

Lidé, kteří si budou chtít pořídit pozemek či stavět, díky DTM získají jednoduchý a rychlý přehled o možnostech a limitech využití území, o existenci inženýrských sítí. Městům a obcím bude sloužit jako datová základna pro tvorbu územních plánů i evidenci vlastního majetku. Digitální technickou mapu Karlovarského kraje najdou zájemci na krajské Geoportále s odkazem v textové části reportáže


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy