Region: Karlovy Vary daň z nemovitosti zvyšovat nebudou

Složitá ekonomická situace a dopady připravovaného vládního konsolidačního balíčku na obyvatele přiměly vedení Karlových Varů k rozhodnutí nezvyšovat místní koeficient daně z nemovitosti. Primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) uvedla, že se lidem v regionu již delší dobu snižuje životní úroveň.

dezinfekce

“Čeká nás těžké období. Chystaný konsolidační balíček bude mít na město opravdu negativní dopad. Díky novému rozložení výnosu z hazardu ve prospěch státu a měst, která na svém území ani žádné automaty či herny nemají, nás připraví o téměř 30 mil Kč. Přitom peníze z hazardu šly vždy do sociální oblasti, sportu a kultury. Snížení rozpočtového určení daní nás připraví o další desítky milionů korun. Stát uvaluje na města neustále novou a novou agendu s nutností přijímat nové zaměstnance. Namísto navýšení financí nám ale naopak finance dále bere. Poslední návrh, abychom z městských rozpočtů platili všechny nepedagogické pracovníky na školách, je dalším zcela zcestným krokem této vlády.

Opravdu nechceme lidem více zatěžovat rodinný rozpočet a navíc víme, že sama vláda chystá plošné navýšení základní sazby této daně,“ vysvětluje primátorka.

Podle jejích dalších slov by ale k tomuto kroku vláda sahat neměla. Možnost úpravy výše daně z nemovitosti by měla i nadále zůstat v kompetenci měst a obcí. „V tomto se shoduji s mnoha dalšími starosty a stejný názor má i Svaz měst a obcí,“ doplňuje Andrea Pfeffer Ferklová.

Vedení karlovarského magistrátu o zvýšení místního koeficientu daně z nemovitosti uvažovalo v souvislosti s vybranými lokalitami. Vyšší daň by mohlo vyhláškou upravit například v lázeňském území, kde je převážná většina nemovitostí určena k podnikání.

„Zatím jsme ale ustoupili i od tohoto záměru a rozhodli jsme se vyčkat až na konečnou podobu vládního konsolidačního balíčku. Další kroky budeme zvažovat až následně,“ uvedla dále primátorka a dodala: „Město má povinnost nejen zajišťovat potřebnou agendu, ale starat se i o svůj majetek, opravovat komunikace, investovat do rozvoje města, investovat do škol, podporovat sport, kulturu, život ve městě, starat se o své občany. S pohledem na současné kroky, které nám česká vláda předkládá, mám obavy, že nebudeme mít za co. Myslet si, že ušetříte tím, že seberete ostatním je holý nesmysl.“

Zdroj: Magistrát města Karlovy Vary


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy