Region: Karlovarský kraj plánuje upravit přírodní rezervaci Oceán v Krušnohoří

Karlovarský kraj zvažuje provedení úprav v přírodní rezervaci Oceán mezi Perninkem, Merklínem a Nejdkem. Jde o velmi cenné území s komplexem rašelinišť, která tvoří přirozené jádro krušnohorských mokřadů. Na takzvané managamentové zásahy v území rezervace se kraj pokusí získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí 2021 – 2027.

dezinfekce

Přírodní rezervace Oceán v minulých letech postupně zarůstala a plocha přírodního rašeliniště se zmenšovala. „Přírodní rezervace Oceán je pro nás jedním z unikátních území, která bychom rádi obnovili. V minulosti došlo k obkroužení Oceánu systémem melioračních příkopů. Změny vodního režimu pak pravděpodobně nastartovaly proces masivního zarůstání celé plochy keřovitými borovicemi. V současnosti jen kolem 10 procent plochy představuje zbytky funkčního rašeliniště. Naším cílem bude zvětšení výměry této plochy alespoň na 40 procent. Díky tomu se budou moci zachovat a rozvíjet biotopy, které je třeba ochránit,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Karel Jakobec. 

Ten se v minulých dnech vypravil na prohlídku současného stavu rezervace společně se starostkou města Nejdku Ludmilou Vocelkovou. Opatření, která kraj plánuje, budou spočívat v probírkách borovice kleče, v obnově vodního režimu prostřednictvím výstavby hrázek na melioračních příkopech, případně ve vybudování dalších podpůrných prvků zaměřených na obnovu a ochranu biotopu.

Na území Karlovarského kraje je celkem 51 maloplošných zvláště chráněných území, o něž krajská samospráva pečuje. Získání dotace z Operačního programu Životní prostředí je jedním ze způsobů, jak náklady na tuto péči významně snížit. V minulých letech díky tomuto programu získal kraj dotaci na managementové zásahy v evropsky významných lokalitách Borecké rybníky a Vladař v celkové výši téměř 3,2 milionu korun.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 19.11.2022 14:00




0 +
 

Hlavní zprávy