Region: Hasiči pomáhali Českému Švýcarsku (TV Západ)

Hasiči z Karlovarského kraje pomáhali jako mnozí další se zvládáním obřích požárů v Národním parku České Švýcarsko. Události, které sledovala celá republika a jež se dostaly i do světových médií, nakonec skončily po dvaceti dnech o uplynulém víkendu.

dezinfekce

Během této doby byly prověřeny nejen možnosti dostupné techniky, ale také koordinace zásahů a schopnosti jednotlivých účastníků. 

Na Krajském úřadě Karlovarského kraje informoval novináře náměstek pro IZS (Integrovaný záchranný systém) a operační řízení Oldřich Volf o nasazení sil a prostředků požární ochrany Karlovarského kraje. Například o rozsahu požáru, který se rozkládal na ploše více než 1000 hektarů s frontou požáru v délce zhruba 86 kilometrů. 

Výčet techniky poskytnuté karlovarskými krajskými hasiči obsahoval kromě vozidla podpory velení 1+1, především skupina Dron, která nepřetržitě monitorovala jednu ze zájmových lokalit. Termokamerami lze účinně vyhledávat ohniska požárů. Naši hasiči měli také zastoupení dvěma příslušníky ve štábu velitele zásahu v německém Sasku, kam se požár také rozšířil. 

Také nasazený odřad 6 hasičů a čtyř kusů techniky se činil. Zajišťoval nepřetržitou dopravu vody na 11 kilometrů v objemu 3000 litrů za hodinu. Stresové situace zažívali hasiči a jejich velitelé nejen v terénu, ale také například v živém vstupu České televize pár minut po jmenování do funkce.

Druhý odřad už posílil na 33 hasičů, profesionálů i dobrovolných a 12 kusů techniky ve třech segmentech, ve čtvrtém pak odjelo pomáhat dalších 14 hasičů s 6 kusy techniky. Celkem bylo nasazeno ve čtyřech rotacích přes 250 hasičů z našeho kraje. 

Náměstek Volf pak přiblížil činnost hasičů na několika zajímavých údajích i s výčtem zúčastněných jednotek. Během sbírání zkušeností se zvládáním mimořádné události se také ukázalo, že nebezpečí rozsáhlejších požárů v těžce dostupném terénu může hrozit i v Karlovarském kraji. Jako příklad uvedl přírodní rezervaci Rolavská vrchoviště, kde se nachází 800 hektarů technice nedostupné plochy zasažené vysycháním. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy