Region: Dětské olympiády se zúčastní 1980 sportovců (TV Západ)

Tisková konference v rámci příprav Her IX. zimní olympiády dětí a mládeže 2020 proběhla na krajském úřadě v Karlových Varech v pondělí 2. prosince. Region přivítá 1980 mladých sportovců, trenérů a dalších členů krajských výprav, kteří se utkají ve 12 disciplínách. Z našeho regionu to bude celkem sto účastníků. Pětidenní olympiáda začne slavnostním ceremoniálem v karlovarské KV Areně v neděli 19. ledna 2020 od 15 hodin. Přípravy probíhají podle plánu, chybí ale dobrovolníci na zajištění her.

dezinfekce

„V současné době děláme propagaci a sháníme dobrovolníky. Daří se nám to, ale pokud by se přihlásili ještě další, protože ten počet je obrovský, je to zhruba 500 dobrovolníků, nabízíme celodenní stravu, vesty, čepice s logem olympiády, tak budeme velmi rádi. Pokud tedy má někdo zájem stát se dobrovolníkem, tak ať se přihlásí na uvedených kontaktech a moc za to děkujeme,“ vyzvala možné zájemce hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. 

Jak se přihlásit? Stačí vyplnit elektronický formulář nebo napsat na: dobrovolnicizodm2020@kr-karlovarsky.cz, nebo volejte 601 214 154. Novinky a zajímavosti k olympiádě můžete sledovat na stránkách akce, Facebooku a Instagramu pod hastagem #odmgang.

Promo team s maskotem – veverkou Čiperkou – se prezentuje nejen na každé větší sportovní akci v kraji, ale byl vidět i na tiskové konferenci. Představili se také dva aktivní sportovci – aktuálně 16. tenistka světového žebříčku a ambasadorka olympiády dětí Markéta Vondroušová a šestinásobný mistr ČR v běžeckých lyžařských disciplínách Milan Šperl, který bude vlajkonošem.

„Tak já jsem jednu vyhrála. Bylo to skvělé. Výprava je skvělá a to všechno je pro dítě hrozný zážitek. A i když to dítě nevyhraje, má obrovské zážitky už jen z toho, jak reprezentuje kraj a jak je tam hodně dětí a strašně moc sportů. Je to prostě skvělý,“ vzpomněla na svou účast světově proslulá tenistka a sokolovská rodačka Markéta Vondroušová.

„Především je to pro mě čest nést vlajku za Karlovarský kraj, kde jsem domácí – narodil jsem se zde. Takže se na to těším,“ popsal Šperl.

Hlavní přínos pro děti vidí v další motivaci a komplexním pojetí sportovní kariéry.

„Motivace samozřejmě – více trénovat, snažit se na tréninku, přistupovat – ono to totiž není jen o sportu, ale vedeme děti i k tomu, že ve škole musí mít všechno v pořádku. Plnit si své povinnosti. Takže je to nějaký režim, řád, aby si toto plnili. A oni samozřejmě ve chvíli, kdy tu motivaci a nějakou vidinu toho, že se mohou zúčastnit takové akce, mají, tak je to pro ně hnací motor neskutečný,“ dodal běžec na lyžích. 

Přístup zdejších organizátorů ocenil před médii i předseda Českého olympijského výboru. 

„Mně se strašně líbí, že největší důraz se dává na závodníky, na děti, které zde budou soutěžit. Obrovský důraz se dává na to, jak budou vypadat medaile, co dostanou děti, ale nejen vítězové. Každý, kdo přijede, kdo se nominuje na olympiádu dětí a mládeže dostane dárkový balíček. A i ta medaile je nádherná. Je udělaná z porcelánu, což se vlastně věc, která se ke Karlovarskému kraji strašně moc hodí. Líbí se mi velký důraz na sebemenší detail, který děti moc potěší,“ vyzdvihl Jiří Kejval. 

A také přiblížil stav příprav. 

„Zatím z mého pohledu vše dobře běží. Není tam žádný zádrhel. Co se mi strašně moc líbí, je spolupráce měst a kraje, protože to výborně funguje. Města přicházejí se svými vlastními nápady. Mají zájem se samy prezentovat. Bezplatně půjčují sportoviště pro závody a pro olympiádu. To snižuje celkové náklady. O což samozřejmě máme zájem. Zatím pozitivní zkušenosti převládají, tedy výrazně,“ dodal Kejval. 

Novinky a zajímavosti k blížící se olympiádě dětí a mládeže najdete na webové adrese odm.olympic.cz/2020 nebo na Facebooku. Rozpočet zimní olympiády dosáhne 27 milionů korun, polovinu platí kraj a polovinu sponzoři a partneři akce. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy