Region: Dárci krve převezmou svá ocenění na transfuzních odděleních

Karlovarský kraj každoročně slavnostně předává nejvyšší ocenění pro dárce krve. Současná epidemiologická situace a vládní nařízení ale neumožňují uspořádat slavnostní večer s předáváním vyznamenání. Přesto dárci svá ocenění obdrží, a to na transfuzních odděleních nemocnic v Karlových Varech, Chebu a Sokolově.

dezinfekce

„Opakovaně jsme se snažili uspořádat tradiční slavnostní akt a předat tak dárcům krve významná ocenění. Dárce samozřejmě nechceme o slavnostní okamžik ošidit. Vzhledem k aktuální situaci jsme se proto rozhodli, že vyznamenání v podobě Zlatých křížů a dárků od Karlovarského kraje převezmou na transfuzních odděleních nemocnic, kam na odběry docházejí. Chceme dárcům ukázat, že si jejich dobrovolné činnosti, která vede k záchraně životů, velmi vážíme a jsme hrdí na to, kolik jich v našem kraji máme,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

Dobrovolní dárci krve budou přebírat na transfuzních odděleních ocenění Českého červeného kříže, a to ve dvou kategoriích. Jedna z nich ocení dárce s 80 odběry a druhá se 120 uskutečněnými odběry.

Za 80 odběrů bude v sokolovské transfuzní stanici Zlatým křížem 3. třídy oceněno celek 15 dárců, v Karlových Varech 41 dárců a v Chebu 9 dárců.

Zlatý kříž 2. třídy Českého červeného kříže za 120 odběrů převezme na Transfuzním oddělení v Karlových Varech 24 dárců, v Sokolově 4 dárci a v Chebu 2 dárci.         

Na dárce, kteří dosáhli stanoveného počtu odběrů, čekají kromě ocenění Zlatého kříže II. a III. třídy také osvědčení o držení této medaile, dárkový balíček od Karlovarského kraje a pamětní list hejtmana.

Cílem oceňování bezpříspěvkových dárců krve je zvýšit společenskou vážnost dárcovství a dárců krve samotných.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje
Foto: ilustrační


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy