Region: Během akce Speed Marathon překročilo rychlost 187 řidičů

Na území Karlovarského kraje ve středu dne 21. dubna 2020 proběhla celoevropská dopravně bezpečnostní akce pořádaná organizací ROADPOL s názvem SPEED MARATHON, která byla zaměřena na kontrolu dodržování stanovených rychlostních limitů.

dezinfekce

Do dopravně bezpečnostní akce byla zapojena také široká veřejnost, která měla možnost během měsíce února, navrhnout místa vhodná k měření rychlosti. Jednalo se o místa, která podle svého úsudku mohou občané považovat například za riziková.

Policisté v Karlovarském kraji návrhy občanů vyhodnotili a vybrali stanoviště, která dávají pro měření rychlosti smysl a jsou pro zastavení a následnou kontrolu bezpečná. Jednalo se o téměř 60 míst, na kterých v průběhu celého dne v určitou dobu měřili rychlost.

Do akce byly zapojeny přes čtyři desítky policistů Ti využívali veškerou měřící techniku, kterou Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje disponuje. V průběhu celého dne zkontrolovali přes 430 vozidel a zjistili celkem 204 přestupků. I přesto, že široká veřejnost byla předem informována o stanovištích a o této akci, nejvyšší dovolenou rychlost překročilo celkem 187 řidičů. Ve 141 případech policisté s řidiči vyřešili přestupek uložením pokuty příkazem na místě a 46 porušení oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání.

Z počtu porušení je patrná neukázněnost řidičů motorových vozidel. Cílem této akce nebylo odhalit co nejvíce přestupků, ale upozornit na rizika, která s sebou nedodržování rychlosti přináší. Nedodržování rychlosti patří mezi druhou nejčastější příčinu dopravních nehod v Karlovarském kraji, při nichž dochází k těm nejvážnějším následkům, kterými jsou usmrcené osoby. V loňském roce bylo nepřiměřenou rychlostí způsobeno v našem kraji celkem 426 dopravních nehod, při kterých došlo k úmrtí 6 osob.

Dalšími zjištěnými prohřešky řidičů bylo například nepoužití bezpečnostních pásů nebo nevyhovující technických stav vozidel.

Policisté v Karlovarském kraji se budou i nadále věnovat dodržování stanovených rychlostních limitů během výkonu služby, ale i při speciálně vyhlášených akcích. 

mjr. Bc. Kateřina Krejčí


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy