Prosincová změna jízdního řádu ČD bude ovlivněna opatřeními proti COVID-19

V souvislosti s vládními opatřeními proti šíření epidemie a se snížením mobility obyvatel byla v průběhu podzimu řada linek dálkové dopravy Českých drah v koordinaci s Ministerstvem dopravy ČR omezena.

dezinfekce

V neděli 13. prosince 2020 začne platit nový železniční jízdní řád, který bude platit až do 11. prosince 2021.

V dálkové dopravě Českých drah dojde k tomuto termínu jen k menším úpravám a většina spojů ze současného jízdního řádu tak zůstane v provozu v nezměněné podobě.

U mezistátních spojení bude upravena nabídka vlaků do Polska: Přibude nový přímý spoj z Bohumína do polského Lublinu a vlaky EC Cracovia Praha – Krakov budou nově prodloužené až do Přemyšle nedaleko polsko-ukrajinské hranice. Nabídka vnitrostátních spojení Českých drah zůstane bez větších změn, k výraznějším úpravám tak prakticky dojde až v souvislosti s rozsáhlou výlukovou činností Správy železnic v úsecích Choceň – Ústí nad Orlicí a Pečky – Velim od začátku dubna příštího roku. 

V návaznosti na průběžné změny v zařazení Česka do jednotlivých stupňů protiepidemického systému lze nyní očekávat kolísání poptávky cestujících.

„V současné době proto jednáme s Ministerstvem dopravy o nabídce dálkových vlaků těsně po změně jízdního řádu. Pokud se v souvislosti s úpravami vyhlášeného stupně pohotovosti v rámci protiepidemického systému změní poptávka ze strany cestujících, jsme připraveni na tuto situaci reagovat a rozsah dálkové dopravy v koordinaci s ministerstvem upravit,“ říká Jiří Ješeta.

„Jednání zároveň probíhají i se zahraničními partnerskými dopravci. Se Železniční společností Slovensko jsme se už například dohodli, že před Vánoci některá omezení zmírníme a na vybraných mezistátních linkách, u kterých očekáváme nárůst poptávky, doplníme některé dříve zrušené spoje. Během předvánoční špičky tak rozšíříme nabídku z Prahy do Košic a od nového jízdního řádu se také vrátí do celé původní trasy jeden pár vlaků mezi Prahou a Bratislavou,“ dodává. 

Karlovarsko:
K větším úpravám dojde až v polovině příštího roku, kdy bude na základě smluv o zajištění veřejných služeb s Karlovarským a Plzeňským krajem zahájen provoz nové linky spěšných vlaků mezi Karlovými Vary, Chebem, Mariánskými Lázněmi a Plzní. Na těchto spojích budou nasazené zcela nové moderní soupravy RegioPanter. 

Rozsah regionální dopravy zajišťovaný vlaky Českých drah v Karlovarském kraji zůstane od 13. prosince 2020 na podobné úrovni jako ve stávajícím jízdním řádu. Kromě minutových posunů k žádným podstatným změnám nedochází. V pracovní dny bude v regionu vypraveno 259 regionálních vlaků, o sobotách, nedělích a svátcích pojede 210 spojů denně.

„K podstatné změně dojde v polovině příštího roku, kdy bude aktivována společná linka spěšných vlaků Karlovarského a Plzeňského kraje,“ říká Vladimír Omelka, ředitel Regionálního obchodního centra ČD v Karlových Varech.

„Spěšné vlaky na této lince budou jezdit ve dvouhodinovém intervalu a nabídnou komfortní cestování novými elektrickými jednotkami RegioPanter mezi významnými městy Karlovarského a Plzeňského kraje. Tyto zcela nové jednotky částečně nahradí moderní motorové soupravy RegioShark, které budou více využity na neelektrifikovaných tratích v regionu,“ dodává.

V souvislosti se zahájením provozu vlaků na nové lince bude od změny jízdního řádu 13. června 2021 platit nový jízdní řád na tratích 140 Chomutov – Cheb a 178 Cheb – Plzeň.

V Karlovarském kraji zůstane i v roce 2021 zachována nabídka turistických vlaků Českých drah. I nadále tak pojedou v sezóně cyklovlaky Ohře z Chebu do Karlových Varů a zpět, cestující dále sveze tzv. Festivalový vlak z Karlových Varů do Lokte (4. – 6. července 2021) a do Nové Role (7. a 8. července 2021) a od 1. května do 29. srpna 2021 bude v provozu víkendový sezónní vlak do Horního Slavkova-Kounice.

Cestující můžou i nadále využívat také večerní vlak do Aše, který od června 2020 jezdí z Chebu jako přípoj od Pendolina, a stejně tak i jeden pár spojů IC Pendolino, který od 1. září 2020 jezdí až do Karlových Varů.

S omezeními je potřeba počítat na trati z Karlových Varů směrem do Chomutova. Výluka v úseku Dalovice – Hájek, která měla původně končit koncem letošního října a byla prodloužena do konce platnosti jízdního řádu 2020, je podle aktuálních informací Správy železnic plánována až do 12. února 2021. Pro navazující období v novém grafikonu bude vydán nový výlukový jízdní řád.

Vlakové spojení podle stávajícího i nového jízdního řádu najdou cestující ve vyhledávači na stránkách www.cd.cz, tabulkové jízdní řády pro jednotlivé tratě pak na www.cd.cz/jizdni-rad/tratove-jizdni-rady. Informace o omezeních provozu jsou průběžně aktualizovány na webu www.cd.cz/omezeniprovozu. Souhrnné informace k jednotlivým spojením pak poskytuje mobilní aplikace Můj vlak.


Zdroj: Robert Pagan, tiskový mluvčí ČD 
            Ing. Gabriela Novotná





Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy