Proč si pořídit 7 místné auto? Výhody a nevýhody

Není tomu tak dávno, kdy dopravní prostředky pro více než pět cestujících rozhodně nespadaly do kategorie osobních vozů. Doba jde ale dopředu a v dnešní době tak máme kategorii sedmimístných SUV vozů. Vyplatí se jí ale věnovat pozornost? Anebo jde o pouhou fascinaci velikostí bez reálného významu?

dezinfekce

Sedmimístná auta a jejich výhody

První výhodou sedmimístných aut je to, že mají prostě šmrnc. Nemyslíme tím však v žádném případě poněkud přihlouplé nafukování vlastního ega prostřednictvím velikosti auta. Velké auto není hezké jen proto, že je velké. Jde spíš o způsob, kterým jsou dnešní 7 místná auta řešena a designována. Hlavně je ale tato poznámka myšlena tak, že jsou v porovnání s minivany, tedy svými přímými konkurenty, zkrátka hezčí.

Druhá výhoda plyne tak nějak ze samotné podstaty těchto vozů. Přepravíte prostě sedm lidí najednou. A přiznejme, že je to velká přidaná hodnota. Záleží samozřejmě na tom, do jaké míry takovou kapacitu potřebujete. Pokud se s problémem, jak přemístit z bodu A do bodu B pět nebo šest dalších osob potýkáte často, je na místě o pořízení 7 místného auta uvažovat.

Jako třetí výhodu uvedeme efektivní nakládání s pohonnými hmotami. Na první pohled se to může zdát zvláštní, rozměry sedmimístných aut nenaznačují zrovna malou spotřebu. Nejde ale o absolutní hodnoty spotřeby, jde o efektivitu. Pokud budete v takovém voze jezdit sami, pak se o ničem takovém nedá logicky mluvit, ale pokud pojede auto plné, je to jiná písnička. Opět se v tomto případě nevyhneme srovnání s minivany, 7 místná auta jsou přece jen lehčí a tudíž mají nižší spotřebu.

Někdy se mezi výhody 7 místných aut počítá i jejich cena. Jde především o to, že sedmimístná SUV jsou poměrně specifickým segmentem trhu a výrobci se snaží cenu trochu tlačit dolů, samozřejmě v kontextu toho, co nabízí. I pro auta tohoto typu je samozřejmě možné využít operativní leasing, což činí jejich pořízení ještě výhodnějším.

Sedmimístná auta a jejich nevýhody

Jako vždy platí, že každá mince má dvě strany. Prakticky na každé pro lze kontrovat větou začínající na „ano, ale…“ Začít můžeme hned u místa. Ano, možnost vozit sedm lidí v jednom autě je jistě skvělá, ale pohodlí v zadní řadě je v tomto případě značně omezené. V tomto ohledu jsou minivany prostě napřed, nemluvě o tom, že se do nich často vejde i více lidí, než sedm statečných jako do 7 místného auta klasického střihu.

Z toho plyne, že 7 místné auto vlastně není úplně vhodné na pravidelnou přepravu, pokud tedy nepřepravujete třeba děti. Dospělí, zvláště ti větší, se na zadních sedmimístného auta sedadlech nebudou cítit příliš pohodlně. Nabízí se tedy poznámka, že sedmimístné auto je fajn, pokud ho pro přepravu sedmi lidí využívá jen občas, pro případ, kdy to jinak nejde. V takovém případě se ale vypaří výhoda v podobě efektivního využití pohonných hmot a zbyde nám velké auto s velkou spotřebou.

Co se velikosti týká, je na místě také říct, že speciálně v podzemních parkovištích obchodních center, ale i třeba na sídlištích, kde se volná parkovací místa vyvažují zlatem a člověk musí často kroužit kolem bloku pěknou řádku minut, než nějaké parkovací místo uloví, mohou mít majitelé velkých aut tohoto typu občas problém.

Sedadla navíc nutí také designéry k tomu, aby přesunuli některé klasické vybavení jinam. Typicky se tento problém týká rezervy, jež se musí často přesunout na méně vhodné místo, třeba pod auto, kde je potom neustále špinavá a špatně se k ní dostává. I to je cena za dva pasažéry navíc.

Závěrem

Sedmimístná auta jsou specifickou kategorií, která rozhodně není pro každého. Mají své výhody a nabízí určitou přidanou hodnotu pro ty, kdo je umí využít. Pokud si ale nejste jistí, jestli mezi takové motoristy patříte, koupi 7 místného auta si raději opravdu dobře rozmyslete. Ve velkém městě má 7 místné auto význam snad jen v případě, že pravidelně vozíte na tréninky podstatnou část dětského fotbalového týmu.

Zdroj textu: inzerent
Zdroj obrázku: pixabay.com/cs/photos/volkswagen-touran-suv-2262556/

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy