Příští sobotu se uskuteční Uspávání Krušnohorských medvědů

Tradiční akci pořádá Fanklub Míry Krušného, kterého ve své době v Sudetech oslovovali Friedrich Schwer. Organizátoři navazují v novodobé historii na tradici založenou v roce 1874 Mírou Krušným a obnovenou zmiňovaným fanklubem před jednadvaceti lety. Míra Krušný Krušnohorské medvědy objevil a chtěl nechat zapsat do učebnic zoologie. Bohužel to profesoři z oboru odmítli, protože se jim nikdy nepodařilo Krušnohorské medvědy spatřit.

dezinfekce

Ti se totiž zjevují jen na podzim při uspávání a na jaře při probouzení. Krušnohorský medvědi jsou podle posledních informací tentokrát až nedaleko Horního hradu u Stráže nad Ohří.

"Půjdeme je tam uspat, aby přežili očekávanou dlouhou a mrazivou zimu se spoustou sněhu. Přineseme jim zásoby řízků a medu, aby nehladověli. Věřím, že se nám podaří je objevit, a opětovně prokážeme, jak se profesoři zoologie z Vídeňské university na Ringstrasse mýlili," uvádí náčelník Voleman.

"Pojedeme v sobotu 19. října vlakem v 10.22 hodin z karlovarského horního železničního nádraží (je třeba tam být v předstihu, abyste si kvůli frontě stačili včas pořídit vstupenky) směr Stráž nad Ohří, kde budeme v 10.49 hodin. Ve Stráži bude třeba přejít velmi frekventovanou silnici mezi Ostrovem a Klástercem, ale je tam přechod pro chodce. Připomínám, že celá akce je na vlastní nebezpečí, takže za děti i za sebe odpovídají rodiče. Až se všem podaří přejít silnici půjdeme po cyklostezce, po které ale také jezdí auta (i když minimálně - je to silnička do chatové osady Osvinov) směr Osvinov. I zde je třeba, aby rodiče dbali o své ratolesti. Půjdeme 3,3 km při stoupání 251 metrů, což není málo. Cesta bude tedy sjízdná pro kočárky, ale bude se muset hodně tlačit, na což maminky upozorňuji dopředu. Z Osvinova půjdeme dalších 2,2 km pěšky k Hornímu hradu, přičemž tentokrát budeme naopak o cca 120 metrů klesat," popisuje trasu náčelník.

"Ke konci cesty předpokládám uspíme medvědy, tedy pokud je najdeme. Než se tak stane, měly by si děti připravit nějaké ukolébavky a básničky na dobrou noc, možná i krátké pohádky. Vítány jsou hudební nástroje, ale klavíry prosím neberte, zbytečně se nataháte. Je samozřejmostí, že první v řadě půjdou k medvědům děti, které budou z domova vybavené řízky, které předají medvědům, aby přežili v pohodě ve sněhu zimní spánek. V druhé řadě půjdou děti, které přinesou med pro medvědy. Zapovězeny jsou jakékoliv zbraně. Krušnohorští medvědi už několik dětí sice sežrali, ale vždy to byli ozbrojené děti, jinak jim neubližují. Poté, co medvědy uspíme, tedy těsně před tím, nám možná prozradí, kde je uschovaný poklad, který pro děti po celé léto střádali, aby je odměnili za uspání. Nicméně, všechno něco stojí, takže se bude na poklad vybírat poplatek, který bude činit podle počtu dětí dvacet až třicet korun na dítě. Musíme za medvědy zaplatit dobroty v obchodě, odkud si je v noci odnesli," popisuje akci dále náčelník Voleman.

"Ve 14. hodin začíná na nedalekém Horním hradě akce nazvaná Pod palbou! jedná se o unikátní akci, na které bude přes sto mušketýrů, zbrojnošů, dobových vojáků, kteří budou dobývat hrad. Na jejich webových stránkách se píše mimo jiné toto: Kromě šermířských soubojů se ale také těšte na ukázky historických palných zbraní skupiny Darkness. Zažijte na vlastní ušní bubínky, jak hřmí dělo! Četné přednášky o zbraních jsou plné dunivých a řinčivých ukázek a zvídavě se ptát je dovoleno. No a také se tam píše, ať doma necháme své psí kamarády, protože by byli vystrašení. Jsem s majitelem hradu panem Palackým domluvený, že si můžeme přinést své špekáčky a na hradě si je opéct. Ale k dispozici budou na prodej špekáčky i přímo na místě, které si bude možné také vlastnoručně opéct nad ohněm. K dispozici bude na hradě občerstvení, kde bude možné zakoupit tři druhy limonád, kávu nebo pivo. Budou tam také vařit polévky a grilovat steaky," uvání dále.

"Vstupné je pro děti 100 korun, pro dospělé 150 korun a pro pětičlennou rodinu 450 korun. Vstupné je určené na záchranu hradu, takže ještě svou účastí uděláme dobrý skutek. Zpátky jde každý po vlastní ose. Z hradu vede do Stráže modrá turistická značka, po které je to na vlak 4,7 km, ale není sjízdná pro kočárky (budou muset jít tudy, kudy přijely). Vlak zpět jede: 14.45, 17.10, 18.30, 19.09 a 22.30. Pošlete to dál a dejte mi prosím vědět, s kým mohu počítat, abych odhadl velikost pokladu pro děti. Děkuji a těším se na Vás," zakončuje náčelník Voleman.

Náčelník Voleman
tel. 602203913
voleman@volny.cz


Zdroj: Náčelník Voleman


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 13.10.2019 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy