Před dvěma sty lety se v Počernech narodil Josef Loschmidt

Dvě stě let v pondělí 15. března uplyne od narození světově významného vědce a vynálezce Josefa Loschmidta v Počernech na Karlovarsku. Jako první na světě mimo jiné určil objem molekul ve vzduchu, dvojrozměrně znázornil více než tří sta molekul a také určil počet molekul v centimetru krychlovém ideálního plynu při normálním tlaku a teplotě.

dezinfekce

Loschmidtova konstanta se dodnes používá při tomto výpočtu. Jeho význam je srovnávaný ve světě vědy k objevům Alberta Einsteina nebo Nielse Bohra. U nás je jeho odkaz pozapomenutý.

Loschmidt pocházel z chudé rodiny domkáře z osady Počerny a jako malý chlapec musel pást bosý kozy. Jeho intelektu a nadání si ale brzy všiml jeho učitel a místní farář, díky kterým mohl Loschmidt studovat na piaristickém gymnáziu v Ostrově. Později přešel jako úspěšný student na univerzitu v Praze, a nakonec do Vídně, kde se nakonec stal díky svým objevům váženým profesorem fyziky a chemie. Vždy se ale rád na letní prázdniny vracel do svých rodných Počeren. Při připomenutí stého výročí Loschmidtova úmrtí vyšla v roce 1995 v Rakousku poštovní známka s jeho vyobrazením. Masarykova univerzita v Brně provozuje Loschmidtovy laboratoře.  

Vloni v Počernech vznikl Spolek přátel Počeren a Josefa Loschmidta, který plánoval na sobotu 13. března slavnostní znovu odhalení pamětní desky Josefa Loschmidta na domě č. p. 10, který si nechal počerenský génius ve druhé polovině předminulého století postavit. Kvůli ochranným opatřením vlády proti šíření nového typu koronaviru byly oslavy přesunuty na sobotu 12. června. Spolek nechal na své náklady původní desku, kterou nechali z bronzu vytvořit původní německy hovořící obyvatele Počeren v polovině 40. let minulého století, odborně zrestaurovat. Záštitu nad slavnostním znovu odhalením pamětní desky převzali ministr kultury Lubomír Zaorálek, ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček, karlovarský hejtman Petr Kulhánek a také primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová.

Spolek bude mít již v pondělí 15. března k dispozici útlou publikaci nazvanou Josef Loschmidt, zapomenutý génius z Počeren. Jejím autorem je historik města Chodova Miloš Bělohlávek. Spolek na vydání publikace získal příslib grantové finanční podpory ze strany společnosti BMW Group Czech Republic, která na nedaleké Podkrušnohorské výsypce staví zkušební centrum autonomních vozidel. O další finance Spolek, který má v současnosti kolem 70 členů, na tyto účely požádal kraj na Krajském úřadě Karlovarského kraje. Veřejnost se bude moci s publikací seznámit poprvé právě při slavnostním znovu odhalení pamětní desky v polovině června.

O tom, že Josef Loschmidt - změřil nezměřitelné, zvážil nezvažitelné, jsme vás informovali zde.


Zdroj: Roman Šilpoch, Spolek přátel Počeren a Josefa Loschmidta




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 14.03.2021 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy