Pravidelná návštěva lékaře ušetří čas, bolest i peníze

Dokud nezačnou zuby bolet, bere je část populace jako naprostou samozřejmost, která slouží a se základní údržbou to tak určitě bude pořád. O svém omylu se přesvědčí při prvních bolestech. Obtíže se zuby se mohou objevit v každém věku a mohou vám pořádně zkomplikovat život.

dezinfekce

Ideální je, když pravidelná preventivní návštěva u stomatologa probíhá jako společenská událost. Bez bolestí, obtíží, a skončí pouhou kontrolou. Nárok na bezplatnou péči máme ze státního zdravotního pojištění dvakrát ročně. U těhotných žen se doporučují i tři návštěvy za období gravidity, lidé s kompletními zubními náhradami se mohou po dohodě s lékařem naopak nechat vyšetřit jednou ročně.

Před zubařem řádná dentální hygiena

Zubní lékař by měl vyšetřit nejen vaši ústní dutinu, ale zkontrolovat i případné zarudnutí pokožky v obličeji či otoky. Takové signály mohou naznačit obtíže s chrupem. Pokud nejsou v době návštěvy patrné, upozorněte svého lékaře, že jste je v poslední době zaznamenali. Poté se zubaři věnují pečlivě prohlídce chrupu, zkontrolují jazyk, sliznice a dásně. Před samotnou návštěvou stomatologa byste měli absolvovat dentální hygienu, to radí nejen zubní lékaři z Plzně. A zdaleka se nejedná pouze o estetický problém. Lékař totiž lépe odhalí potíže s dásněmi, odhalené krčky zubů a počínající parodontózu. V lehkých případech zubní kámen a plak ošetří sám, u velmi zanedbaného chrupu vám může doporučit odklad prevence a rovnou vás pošle na hygienu.

Rentgen vám chrup zmapuje do hloubky

Podrobná revize chrupu, zubních kazů, již existujících výplní slouží k tomu, aby se případně opravily, aby se vám do nich nedostávaly zbytky potravy. Lékaři se věnují i ošetřeným kořenovým kanálkům, stávajícím zubním náhradám a implantátům. Hloubkovou kontrolu zajistí rentgen. Ten se provádí obvykle jednou za dva roky a panoramatický slouží k odhalení mrtvých zubů, „osmiček“, případných cyst či nádorů v kostech. Lékař tak získá komplexní představu o stavu nejen samotných zubů, ale o chrupu jako takovém.

Ptejte se a raďte se

Návštěva stomatologa slouží i k tomu, abyste se poradili o volbě kartáčku, mezizubních kartáčků, zubní pasty či vhodnosti bělení dle typu vašich zubů. Lékař vás může odeslat na konzultaci k paradontologovi, pokud se mu nezdá stav vašich dásní. Pokud máte jakékoliv obavy a pochybnosti, ptejte se. I brnění, zvýšená citlivost zubů, nepříjemné pocity kolem lícních kostí mohou naznačovat vznikající problém. Předejdete tak mnohdy bolestivé a zdlouhavé léčbě. Vždy je lepší chodit pravidelně a bez bolesti, ušetříte i svou peněženku.

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy