Poustka: Velikonoce na Seebergu doplnily zabijačkové hody (TV Západ)

V sobotu 21. dubna se zaplnily prostory hradu Seeberg návštěvníky, kteří přišli za kulturou, řemesly, ale i jídlem a pitím. Františkolázeňské muzeum, které hrad spravuje, zahájilo novou sezónu s názvem Rok na chebském venkově.

dezinfekce

„Letos vychází Velikonoce dobře – na konec dubna. Máme krásné počasí. Je to první velká akce tohoto roku na Seebergu. Spojili jsme velikonoční trhy, které pořádáme již druhým rokem, se zabijačkovými slavnostmi. Tudíž se zde člověk může nejen dobře pobavit, protože tady máme Ledeckou dudáckou kapelu, ale může se zde i dobře najíst. Máme zabijačkové hody - od jitrnic, ovaru až po řízky, kolena atd., takže nabídka bohatá,“ uvedl ředitel Muzea Františkovy Lázně Štěpán Karel Odstrčil. 

Krásné počasí, prodloužený sváteční víkend a zajímavý program naznačoval hned od začátku slušnou návštěvnost.

„Nemám žádná konkrétní čísla, ale musím říci, že už podle toho, jaké fronty zde stály v deset hodin, lze říci, že tentokrát bude návštěvnost velice hojná, protože většinou dopoledne bývá slabší a odpoledne přijde hodně lidí. Dnes je zde ale hodně lidí od rána. Za což jsme velice rádi,“ liboval si Odstrčil. 

O hudbu se v pravidelných intervalech starala Ledecká dudácká muzika. 

A co se vše nabízelo u prodejních stánků?

„Máme zde především takové zajímavosti - drobnější řemesla nebo řemeslné výrobky, ať se jedná o speciální belgickou čokoládu, ručně dělané tašky z chráněných dílen, košíkáře, šperky, uzeniny – je tady toho hodně. U všech našich akcí zde máme i zábavu pro děti. Jsou tady velikonoční dílny. Děti si mohou vyzkoušet malování vajíček, stavět různé předměty a pak je zde i dílna pro dospělé - máme tady poměrně velkou zásobu proutků, takže každý, kdo přijde, si může uplést na zítřek svoji pomlázku,“ vyjmenoval ředitel.

Letošní sezóna bude na Seebergu opět zajímavá.

„Především v létě. Je to v rámci festivalu Rok na chebském venkově, to je i tato akce, tak nás čeká velký historický jarmark, jako každý rok o předposledním víkendu v červenci. Protože letos máme 270 let od narození Johanna Wolfganga von Goethe, tak budeme mít jarmark ve stylu Goethe v Čechách. To bude 21. července. Potom budeme mít ještě v září dvě velké akce. Už pátým rokem Festival vína s tím, že letos ale opět v novém hávu a bude to v podstatě festival vína a jídla. Wine a food Festival, jak je v současnosti zvykem to nazývat anglicky. Nepůjde jen o víno, jako takové, ale skutečně zde budou vybrané speciality z celého světa. A potom ta poslední – 28. září, na svatého Václava, máme den otevřených dveří, který bude již druhým rokem spojený s prezentací méně známých památek na Chebsku, resp. v Karlovarském kraji. Spojili jsme se ještě s jedním spolkem, který se soustředí hlavně na Karlovarsko. Takže zde bude opravdu velice bohatá nabídka informací ohledně památek, které se v Karlovarském kraji obnovují,“ přiblížil Odstrčil.

Návštěvníci si také mohli prohlédnout hradní skanzen ukazující život venkovanů na Chebsku v 19. století. K vidění je zde řada exponátů. Muzeum Františkovy Lázně ale pořádá i další akce mimo hrad Seeberg.

„Určitě bych všechny rád pozval na 24. května, je to pátek, do městského muzea ve Františkových Lázních. My jsme před třemi lety spojili dva festivaly dohromady a sice Festival muzejních nocí a zároveň Noc kostelů. Takže již třetím rokem si budou moci jak místní, tak i návštěvníci Františkových Lázní prohlédnout sakrální stavby a vůbec zajímavá místa ve Františkových Lázních letos spojená s různými významnými návštěvníky lázní s tím, že vždy bude spojený kostel, konfesní chrám s návštěvníkem z té které destinace. Takže tam budeme mít zástupce ze Saska, jako protestanty, budou tam významní hosté zmíněni a tématizováni. Potom z Ruska ve spojení s Pravoslavným kostelem. A samozřejmě jiní další návštěvníci – katoličtí atd. Je to taková příjemná akce pro rodiny, protože v zahradě muzea bude oheň. Každý návštěvník si bude moci opéci vuřta, bude tam i pivo a další občerstvení. Bude se také zase promítat večerní kino. Taková příjemná letní událost, posedět s přáteli, se známými,“ pozval ředitel Odstrčil na nejbližší akci muzea.

Všechny informace k akcím Muzea najdete na stránkách www.muzeum-frantiskovylazne.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy