Podpořte stavby z Karlovarského kraje v celostátní anketě

Až do 15. září můžete hlasovat v anketě České a slovenské stavby století, která byla vyhlášena u příležitosti oslav vzniku samostatné Československé republiky.

dezinfekce

Karlovarský kraj má mezi stovkou nominovaných objektů dva zástupce, a sice obloukový most přes řeku Ohři u Sokolova a klášter trapistů v Novém Dvoře. 

Novodvorský klášter byl založen v roce 2002. Vznikl v místech, kde stály ruiny barokního statku, který do 50. let 20. století spravovali premonstráti v Teplé. Ojedinělá duchovní stavba s železobetonovou novostavbou kostela Matky Boží je prodchnutá spiritualitou a minimalismem. Pro celý areál je typická velká střídmost, barevnost se omezuje na přírodní tóny a bílou barvu. Síla působivosti spočívá ve hře stínů a světel pronikajících štěrbinami ve stěnách.

Obloukové mosty se u nás kvůli komplikované skruži přestaly téměř stavět koncem 80. let. Výjimkou je most přes Vltavu ve Zbraslavi a most na D6 mezi Novým Sedlem a Sokolovem. Druhý jmenovaný je dlouhý 296,3 metrů a 13 metrů široký. Vozovka se tyčí 55 metrů nad údolím řeky Ohře. Vetknutý oblouk má rozpětí 126 metrů, přičemž v současnosti se jedná o třetí největší oblouk v České republice.

Stavby byly do ankety vybrány odbornou komisí, složenou ze zástupců českých a slovenských asociací a svazů dlouhodobě spjatých s rozvojem stavebnictví. Hlasovat pro ně můžete na stránkách zde. Každý hlasující má k dispozici maximálně 10 hlasů. Výsledky budou poprvé oznámeny v rámci doprovodného programu Stavebního veletrhu FOR ARCH.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy