Plastům odzvonilo. V interiérech opět vládnou přírodní materiály

Není to tak dávno, co v interiérech převládaly plastové materiály a dřevěné prvky se natíraly barevnými laky. Situace se ale razantně mění a domácnosti se opět plní materiály přírodními.

dezinfekce

Plast nemá dlouhodobou životnost

Využití plastu se v nemovitostech těšilo rostoucí popularitě. Plast je cenově dostupný a má mnoho žádoucích vlastností. Typickým příkladem jsou plastová okna, která měla při rozumné ceně skvělé izolační vlastnosti.

Zmínit můžeme i plastové židle, různé úchytky či stínidla osvětlení. Plast hrál prim a plnil jeden interiér za druhým.

Časem se ale ukázalo, že na rozdíl od přírodních materiálů, které mají velice dlouhou životnost – a správnou údržbou ji lze výrazně prodloužit i svépomocí – plast časem degraduje. Mění barvu v nežádoucí odstíny (z čistě bílé se stane nevzhledná žlutá), degraduje (z pružného plastu se stává plast lámavý).

Po čase je tak plastové prvky nezbytné vyměnit. Vysoká spotřeba plastů ale nadměrně zatěžuje naši planetu.

Dřevo se vrací v plné kráse

Ve stavbách se tak stále častěji sází opět na dřevěné prvky. Vrací se dřevěná okna. Díky rostoucí popularitě se také dřevěný nábytek stále méně přetírá krycím nátěrem. V domácnostech je opět trendem přirozený dřevěný dekor.

Dřevo – zejména masivní – navíc s postupem času, pokud se o něj správně staráme, nedegraduje. Naopak získává charakter a starožitný nábytek je cenným zbožím. Zkuste se porozhlédnout v antikvariátu a starší kousek si zrestaurovat. Takový nábytek vám bude dlouhodobě přinášet radost, navíc oslníte každou návštěvu.

Trendy jsou i kov, sklo a látka

Stále více „trendy“ jsou ale i další klasické materiály. Do interiérů se vrací kovové prvky. Kombinace přírodní desky s černou kovovou konstrukcí je dnes k dostání v každé prodejně nábytku od konferenčního stolku až po velké skříně.

Kov nahrazuje plast i u žaluzií. Nahrazovány jsou ale i chromované prvky jako jsou vodovodní baterie. Také zde začíná převládat volba černého kovu.

Na popularitě ale rostou i skleněné prvky a stále oblíbenější je v interiéru látka. Vrací se tak textilní sedací soupravy, koberce a další prvky.

Jaké materiály jste si v interiéru oblíbili vy? Také jste omezili v domácnosti použití plastu? Podělte se s námi v komentářích.

Foto: pexels.com/photo/photo-of-a-wooden-bookshelf-2883049/

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy