Ostrovská nemocnice nabízí pacientům Projekt domácí umělé plicní ventilace

Pro pacienty, kteří sami spontánně nezvládají dýchat, ale mohli by se o ně starat jejich nejbližší, zřídila Nemocnice v Ostrově Centrum pro domácí plicní ventilaci (DUPV).

dezinfekce

To je metoda, kdy speciální přístroj o něco větší než tlustá kniha, částečně nebo úplně nahrazuje spontánní dýchání, navíc v domácím prostředí. Ostrovská nemocnice tuto službu poskytuje jako jediné zařízení v kraji a tím se zařadila mezi 7 zdravotnických zařízení v Česku. Součástí péče o pacienty DUPV je i non stop telefonická linka, která slouží ke konzultacím rodině v péči i jejich blízkého.

„V domácím prostředí dochází ke zlepšení psychického stavu pacienta, snížení rizika infekce, alespoň k částečnému návratu ke způsobu života, jakým žil před úrazem nebo závažným onemocněním. Vyloučený není ani návrat k původní profesi. Mnoho pacientů DUPV mohou cestovat osobními vozy, vlaky i letadly, nepotřebují ke svému transportu sanitní vůz s asistencí zdravotníků,“ uvedla koordinátorka projektu Kamila Zikmundová.

Nejčastěji k těmto případům dochází na základě selhání dýchacích funkcí spojených s onemocněním nervů a svalů nebo jako následek rozvoje chronického onemocnění či úrazu. Součástí musí být souhlas pacienta nebo jeho zákonného zástupce.

„Na DUPV mohou přejít pacienti, kteří jsou nyní na lůžkách Následné intenzivní péče (NIP). V rámci pilotního programu nabízíme kompletní realizaci převedení pacienta vhodného k DUPV z NIP lůžka do domácí péče. Stačí jen přeložit vhodného pacienta na NIP Nemocnice Ostrov,“ uvádí ředitel nemocnice v Ostrově František Werner.

„Centrum připraví pacienta a rodinu na přechod do domácího prostředí, od zaškolení, výběru vhodných pomůcek, až po poradenství v sociální oblasti, které se týká sociálních dávek a příspěvků na péči,“ vysvětluje Kamila Zikmundová.

Zajistí také odbornou diagnostiku, jako je například fyzikální vyšetření, laboratorní screening, komplement, konziliární vyšetření dle potřeb pacienta (rehabilitace, ergoterapie, urologie, neurologie, gynekologie a další). Centrum poskytuje plicní ventilátor s interní i externí baterií a s možností připojení do autobaterie, vzdálený alarm k ventilátoru, kombinovanou odsávačku (baterie /el.energie/připojení do auta) a pravidelné dodávky spotřebního materiálu dle potřeb daného pacienta, a to bez doplatku. Nemocnice Ostrov na oba přístroje poskytuje navíc 24hodinový servis, případně zajišťuje okamžitou výměnu nefunkčního přístroje.

„Součástí péče je též komunikace s praktickým lékařem pacienta,“ dodává Zikmundová.

V případě Nemocnice Ostrov se jedná o komplexní službu, která využije synergie v rámci zdravotnických zařízení společnosti Penta Hospitals CZ. Je schopna fungovat jako terénní služba (k dispozici je atestovaná zdravotní sestra-specialistka s více než 25 letou praxí v oboru).

Pacient i jeho rodina musí být zaškoleni v alarmových systémech dýchacího přístroje, ovládání odsávačky, měřit a sledovat životní funkce a naučit se alespoň základní dechovou rehabilitaci. Pokud se objeví komplikace, je důležité zachovat chladnou hlavu a problém řešit. Ve stresové situaci to však může být obtížné. Spolehlivý telefon, čísla na záchrannou službu a servisní techniky je tak nutné mít stále po ruce. Pravidelné výměny tracheostomické kanyly provádí koordinátorka DUPV v domácím prostředí.

Nedílnou součástí projektu DUPV v Nemocnici Ostrov je i psychologická péče nejen o pacienta, ale i o jeho pečující rodinu.

"Velice dobře si uvědomujeme, jak je tato péče fyzicky a hlavně psychicky náročná a proto nabízíme rodinám i tzv. odlehčující ventilační péči. Ta probíhá na jediném oddělení tohoto druhu, které je součástí Nemocnice Ostrov. Zde může být pacient DUPV krátkodobě hospitalizován v případě, kdy rodina nemůže o svého blízkého pečovat. Jedná se např. o situace, kdy pečující osoba musí sama podstoupit nějaký lékařský výkon, nebo jen načerpat sílu na dovolené," sděluje dále Kamila Zikmundová.

Zdroj: Markéta Singerová, tisková mluvčí Nemocnice Ostrov a Nemocnice Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy