Ostrov: ZŠ a MŠ Myslbekova získala status Bezpečná škola

Pondělí 26. června 2017 se na Základní škole a Mateřské škole Ostrov, Myslbekova 996, příspěvkové organizaci vepíše do školní kroniky jako mimořádně významné datum. Tato škola obdržela jako první v České republice status „Bezpečná škola“ na rok 2017. Z pohledu Ministerstva vnitra ČR naplnila požadavky normy ČSN 73 4400 – Prevence kriminality – řízení bezpečnosti při plánování, realizaci a užívání škol a školských zařízení.

dezinfekce

Ředitel školy Martin Fous převzal certifikát v rámci slavnostní akce z rukou Tomáše Koníčka, zástupce vedoucího oddělení prevence kriminality a vnitřní bezpečnosti, odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR.

Cesta od vize k získání cenné nálepky nebyla podle ředitele školy procházkou růžovým sadem, psal se rok 2014. Vedení školy v čele s ředitelem Martinem Fousem muselo přesvědčit kolegy – pedagogy i nepedagogické pracovníky, aby se řada zavedených zvyklostí, modelů chování a jednání změnila. Také rodiče museli akceptovat jistá omezení, která však byla pro zajištění bezpečnosti jejich ratolestí nezbytná. Od té doby do dnešních dnů prošla škola procesem, na jehož konci může Asociace bezpečná škola směle tvrdit, že se v průběhu tří let dospělo k symbióze technických řešení a systémových opatření.

„Získat certifikát a status Bezpečná škola je význačným oceněním zavedených a především dodržovaných bezpečnostních procesů. Neplatí heslo - jednou bezpečný, navždy bezpečný. Certifikát má platnost jeden rok a po roce se znovu bude hodnotit, zda se stav bezpečnosti školy nezměnil,“ řekl Libor Sladký, prezident Asociace bezpečná škola.

Vzhledem k tomu, že škola začala s realizací bezpečnostních opatření mezi prvními, je dnes dávána ostatním za příklad. Unikátní systém zabezpečení této školy byl představen na několika celostátních konferencích s tématikou bezpečnosti ve školách; školu navštívily delegace z několika měst, kde teprve plánovali systémové zabezpečení svých organizací.

Pondělní slavnostní program zahrnoval nejen samotné předání certifikátu Bezpečná škola, ale i akci na školním hřišti, kde se uskutečnil školní projektový den, věnovaný problematice osobního bezpečí, mimořádným událostem, první pomoci, dopravní výchově, užívání návykových látek či zdravému životnímu stylu apod. Za vedení města Ostrov se této významné události zúčastnili starosta města Josef Železný a 2. místostarostka Ilona Leupold.


Zdroj: město Ostrov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy