Ostrov: Zničené kostely na Karlovarsku

V autentickém prostředí obnoveného areálu bývalého piaristického kláštera v Ostrově můžete v rámci stálé expozice „Církevní umění západního Krušnohoří“ navštívit neméně zajímavou tematickou panelovou výstavu „Zničené kostely na Karlovarsku,“ dokumentující likvidaci sakrálních památek na území okresu Karlovy Vary v době po roce 1945.

dezinfekce

Výstavní panely přináší emotivní fotografické svědectví postupné devastace těchto svatostánků, doplněné informacemi o jejich bohaté historii i pohnutých osudech. Výstavu doplňují originály zachráněných uměleckých předmětů patřící k původnímu vybavení kostelů, které dnes již neexistují, nebo jim hrozí zřícení. Vystavena je zde např. poslední dochovaná část mobiliáře ze zbořeného kláštera na Mariánské, základní kámen, kterým začala stavba kostela ve Svatoboru, nebo na uhel spálené plastiky světců, zachráněné z popela vyhořelého kostela v Krásném Lese. Umělecké plastiky a obrazy doplňují liturgické předměty, které provázely všední život věřících a procedury prováděné duchovními během bohoslužeb a dalších církevních úkonů.

Kostely bývaly v minulosti ústředním místem života tehdejších obyvatel a centrem veškerého kulturního a duchovního dění v obcích. Změna nastala po nuceném vysídlení původního německého obyvatelstva po 2. světové válce. Následkem zpřetrhání kořenů a potírání víry ze strany komunistického režimu ztratily sakrální stavby svůj význam. Některé byly opuštěny, jiné sloužily jako skladiště, sýpky, nebo dokonce jako chlévy k ustájení dobytka. Umělecky hodnotné vnitřní vybavení kostelů bylo často rozkradeno, či zničeno. Neudržované stavby postupně zcela zchátraly a začaly překážet. Památkově chráněné objekty byly mnohdy bez jakékoliv dokumentace bořeny a kulturní krajina tak byla nenávratně ochuzena o část své historické paměti. Jen v okrese Karlovy Vary bylo zcela zničeno na dvě desítky velkých kostelů, nespočet kaplí, soch, božích muk, či křížů na rozcestích – objektů, které bývaly kdysi výrazem zbožnosti zdejších obyvatel a zároveň dotvářely krajinu jejich domova.

Výstava s neopakovatelnou atmosférou v interiéru klášterního kostela Zvěstování Panně Marii má pro všechny milovníky historie a našeho regionu otevřeno vždy od středy do neděle od 10.00 do 18.00 hodin.


Zdroj: město Ostrov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy