Ostrov: V nemocnici odstartovala částečná rekonstrukce radiologie

V ostrovské nemocnici dne 16.8.2021 odstartovala plánovaná částečná rekonstrukce radiologického oddělení. Na jejím konci se pacienti dočkají moderního digitálního skiagrafického systému Samsung, který nahradí současný dosluhující rentgen.

dezinfekce

“Výhod, který tento systém přinese je celá řada,” vysvětluje Jan Roudnický, biomedicínský inženýr skupiny Penta Hospitals CZ, do které Nemocnice Ostrov spadá.

“Tím, že jde o moderní digitální systém pro radiografické snímkování s přímou digitalizací rentgenového obrazu, v první řadě nabízí vynikající kvalitu snímků. Lékař tedy bude mít k dispozici mnohem detailnější snímky, než tomu bylo u starých přístrojů. Navíc práce s digitálním obrazem umožňuje i lepší manipulaci se snímkem a post procesní zpracování, včetně možného využití pokročilých klinických aplikací. A tedy i k lepší celkové diagnostice,” dodává.

V rámci prací dojde v nemocnici k demontáži stávajícího přístroje a následné úpravě prostor tak, aby umožňovaly instalaci moderní technologie.

“Z hlediska organizace práce to bude poměrně náročné hlavně proto, že zbývající část oddělení zůstane i nadále v provozu. Lékaři zde budou i nadále dělat v plném režimu CT nebo sonografická vyšetření a v omezeném režimu i RTG. Budeme se ale snažit, aby probíhající práce neměly vliv na další poskytované služby, ani na naše pacienty nebo personál,” říká Ivana Hlinková, ředitelka Nemocnice Ostrov.

I případná drobná omezení ale bohatě vyváží přínos nového skiagrafu. Vedle lékařů, kterým usnadní práci, z něj totiž budou výrazně profitovat i samotní pacienti. A zdaleka ne pouze lepší diagnostikou.

“Díky moderní cloně se totiž, i přes nárůst kvality zobrazení, sníží potřebná dávka záření. Navíc systém má i funkci takzvaného autotrackingu, který který disponuje předdefinovanými snímkovacími protokoly i velkou škálou postprocesingových funkcí. Díky tomu zvyšuje rychlost snímání a tím pádem i počtu pacientů, kteří mohou vyšetření podstoupit,” shrnuje pozitiva nového skiagrafického RTG systému Roudnický.

Mezi výhody nové techniky patří také vyšší nosnost snímkovacího stolu, která umožní v případě nutnosti vyšetřovat i pacienty s vyšší nadváhou. A zatímco ve vertigrafu je detektor napevno, ve snímkovacím stole je vyjímatelný. Díky tomu umožní i snadné snímkování nepohyblivých pacientů, kteří musí být přivezení na lůžku. Personál naopak ocení snadnou manipulaci s hlavní částí přístroje, která nese clony a RTG lampu. Váží totiž pouhé tři kilogramy a díky stropnímu závěsu bude práce s ním vyžadovat jen minimum síly.

Celkové náklady investice se budou pohybovat ve výši kolem 4,5 milionu korun a jsou plně hrazeny z prostředků skupiny Penta Hospitals CZ v rámci plánovaného rozvoje a modernizace Nemocnice Ostrov. V plném provozu by měl být nový přístroj už v polovině září.


Zdroj: Vladislav Podracký


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy