Ostrov: Společenství má již druhou fotovoltaickou elektrárnu (TV Západ)

Město Ostrov se kromě plánů na celkovou energetickou koncepci, zřízení funkce energetika města a snaze o lepší využití současných možností úspor, může inspirovat také v soukromém sektoru.

dezinfekce

V bytových domech na Hlavní třídě 961 až 963 již roky funguje malá soukromá fotovoltaická elektrárna o výkonu 14 kilowatt-peak (kWp). Tehdejší investici realizovali vlastníci z Fondu oprav. Veškerou vyrobenou energii posílají do distribuční sítě, díky čemuž čerpají provozní podporu. Nově má 24 vlastníků další projekt, díky kterému poklesnou náklady na energie odhadem o 75 %. 

„Projekt jsme spustili v roce 2009 a ten projekt si žije svým vlastním životem a doufejme, že až do roku 2029 si bude tím svým životem žít dále. Druhý projekt, který jsme spustili je z minulého týdne. Tam jsme připojili novou elektrárnu, jejíž výkon kompletní pouštíme do jednotlivých bytů. To znamená, věříme v to, že ten výkon, který si sami vyrobíme na střeše, tak si sami také spotřebujeme v konkrétních bytech,“ popsal místopředseda výboru SVJ Roman Kubišta.

Nová elektrárna disponuje výkonem 31 kWp, součástí je také bateriové úložiště o kapacitě 58 kWh. Na investici v řádu nižších milionů významně přispěla dotace z programu Nová zelená úsporám. Návratnost mají majitelé spočítanou na 6 let.

„V této chvíli bych velmi rád poděkoval všem obyvatelům toho domu, protože uvěřili stejné věci, jaké věřím já, tzn. je možné částečně, ne samozřejmě ze sta procent, pokrýt své vlastní spotřeby, a to bezemisně,“ dodal Kubišta. 

O využití tzv. přetoků, tedy energie, kterou dodá elektrárna do distribuční sítě nad rámec spotřeby bytových domů, se v současné době vedou diskuse. Jednou z možností je jejich využití v rámci města Ostrova. Vzniklo proto memorandum na kterém se kromě Společenství vlastníků podílí město Ostrov, soukromé firmy, městská teplárna, Gymnázium nebo Místní akční skupina.

Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024