Ostrov: Město má nové vedení i Radu (TV Západ)

Na konci března oznámil starosta Ostrova David Hanakovič, že na následujícím zasedání Zastupitelstva města podá rezignaci na svou funkci. Rovněž deklaroval, že nebude nadále podporovat stávající koalici.

dezinfekce

S ohledem na fakt, že dva radní Lumír Pála a Tomáš Kothera se k výpovědi koaliční dohody připojili, ztratila dosavadní koalice po roce a půl svou většinu. 

Na 3. řádném zasedání Zastupitelů 24. dubna pak došlo k avizované rezignaci starosty a následné diskusi předcházející volbám nového vedení a Rady. Po několikahodinovém jednání byl na post starosty města nominován pedagog Lukáš Lerch z ODS, který nominaci přijal a následně byl většinou 12 z 21 možných zastupitelských hlasů i zvolen.

Prvním místostarostou se stal Jiří Netrh (Ostrov Můj domov) a druhým místostarostou Tomáš Kothera (nezávislý, zvolen za ANO). V sedmičlenné Radě města Ostrova dále zasedli Dominik Kříž (ODS), Lumír Pála (nezávislý, zvolen za ANO), Petr Pavelka (Ostrováci.cz) a Daniel Vyhlídka (Ostrov Můj domov).

Ve svém prvním rozhovoru bezprostředně po zvolení nový starosta potvrdil, že budou pokračovat probíhající největší investiční akce a doplnil některé z priorit nastupujícího vedení. 

„Jednou z nich je zeleň na hlavní třídě, revitalizace zeleně. Pak je tam architekt města, který by vlastně pomáhal to město více rozvíjet a zásahy do toho města trošku koordinoval. A pak je tam podnikatelský inkubátor v čísle 175. A tam chceme spolupracovat s těmi současnými nájemníky, podnikateli, kteří už tam dlouhou dobu vykonávají tu činnost, ale chtělo by je to ještě více podpořit a přilákat nové,“ uvedl novopečený starosta Ostrova Lukáš Lerch. 

K možnému rušení nebo zastavení některých akcí se staví nový starosta rezervovaně. 

„Takhle zdálky bych možná věděl, ale já jsem takový, že si hodně ty informace ověřuji. Chci se kouknout na všechny papíry do detailu, protože vím, jak to může vypadat zvenku, ale nedělám ukvapená rozhodnutí. Vždy chci všechno vědět do detailů, rozumět tomu, vyslechnout si ty strany, které u toho byly participované. A pak si udělat nějaký rozhodnutí na základě porady s těmi partnery a s tou koalicí nebo s odborníky, kteří se toho týkají. Nedělám rád ukvapená rozhodnutí - teď stop, všechno bylo špatně - tak ne, nemyslím si, že to tak je,“ popsal svůj přístup starosta. 

Na řadě věcí hodlá nové vedení hledat shodu i s opozicí. 

„Tady to platí určitě. Já jsem otevřený spolupráci i s opozicí. Protože pořád jsou to Zastupitelé, zastupují nějakou část města. My jsme každý v tom Zastupitelstvu hodně originální a řekl bych jedineční, možná i zvláštní, ale je to vlastně, že zastupujeme určitou skupinu lidí. Někdo sportovce, někdo sociální oblast. A vím, že i v té opozici jsou výborní odborníci, kteří dokáží ve své práci přinést obrovský prospěch městu. A i když paní Lišková třeba do mne nějakým způsobem šije, tak já si vážím toho, co dělá pro sociální oblast. Takže rád si poslechnu to, co má rozdělané, to, co připravovala a aby to úplně nepřišlo vniveč, spíše to rozvinout a pak komunikovat s lidmi zase z našeho týmu a dát to dohromady. Já jsme spíše jako jako spojovatel, hledám konsenzy a nerad ztrácím nějakou možnost udělat něco dobrého jenom kvůli tomu, že tam existuje nějaký osobní rozkol,“ deklaroval ochotu jednat Lerch. 

První místostarosta bude mít mimo jiné na starosti kulturu, cestovní ruch a IT.

„V kultuře a cestovním ruchu jsem pracovali na pozici radního v bývalé koalici. V Domě kultury máme před sebou velkou výzvu, a to dokončení velké dotace na kulturní centrum, v IT běží také dotační programy na kyberbezpečnost a tohle jsou mé priority ve vedení města,“ vyjmenoval Jiří Netrh. 

Druhý místostarosta se prezentoval svým tématem bezpečnosti města a co nejvyšší součinností s Městskou policií.  

„Bude pro mě priorita podpořit dobrovolné hasiče, ale nejenom ty dobrovolné, ale i ty profesionální a udržet si nadstandardní vztah i s Policií ČR,“ zmínil další své úkoly Tomáš Kothera. 

Zároveň chce dotáhnout některé investiční akce. 

„Vybudování šaten na zimním stadionu tak, aby ty děti, které tam půjdou sportovat, aby měly krásné zázemí k tomu sportu,“ dodal Kothera. 

Celé téměř osmihodinové jednání můžete shlédnout na Youtube kanálu města Ostrova s odkazem v textové části reportáže


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy