Ostrov: Kamera ukázala, co se děje s tříděným odpadem (TV Západ)

Častý omyl laiků při pohledu na svozový vůz pro tříděný odpad spočívá v situaci, kdy obsluha poté, co vysype papír, pak na stejnou korbu vyprázdní i obsah nádoby na plast.

dezinfekce

Přitom z místa řidiče společnosti Resur, která sváží mimo jiné tříděný odpad z Ostrova, je vidět, jak je nákladový prostor konstruován.

„Je to vidět na těch korbách velkých, že je vezme jeřáb, vysype ten zvon a dá to zpátky. A ty lidi nevidí, že tam je přepážka. A my jsme se snažili ve spolupráci s firmou EKO-KOM vytvořit i samolepky na ty auta, aby tam bylo vidět, že tam je plast, tam je papír, na druhé straně je psané zase sklo a plechovky nebo dózy, kov a prostě snažíme se to osvětlit těm lidem, alespoň tom v náhledu na těch kontejnerech,“ popsal technický ředitel společnosti Resur spol. s r.o. Luboš Těšínský.

Řidič Radoslav Tůma pracuje ve firmě čtvrtým rokem, předtím fungoval jako závozník u pivovaru, takže je na pohyb během směny zvyklý. Denně sveze tříděné odpady ze zhruba 45 míst v Ostrově, přičemž se musí 4x otočit mezi městem a firmou. Ostrov většinou sveze za dva pracovní dny.

„Když jedu plast a papír, to jezdím najednou, to sypu do jednoho auta, ale do každé komory zvlášť, tak papíru je tam kolem tuny – 1200 kilo a plast je většinou kolem sedmi set kilo, ta jedna točka,“ přiblížil řidič. 

Jindy pan Tůma vozí kov a sklo, naplněnost na stanovištích si sám hlídá. Potvrzuje, že největší nápor bývá o vánočních svátcích a obecně vždy během roku, kdy je více volných dní v řadě. 

„To je většinou hodně plastů a papíru. Sklo, to je tak jednou za čtrnáct dní, za tři týdny, většinou to stanoviště, to se tak neplní,“ dodal Tůma. 

Zkušenost ukazuje, že tříděný odpad je potřeba dále přetřídit, což probíhá přímo v sídle společnosti. První místo, kde zastaví je váha. 

„Zváží se celé komplet auto, nahlásí, kterou sortu bude sypat, když se bude sypat papír, plast nebo kovy nebo sklo nebo barevné sklo nebo bílé sklo, čiré - co se všechno třídí na tom autě. Nahlásí, zváží se, dojede vysypat, vrátí se zpátky prázdný, bez té jedné sorty, aby se vědělo, jaká tam je tonáž a v tom autě byla a odváží se druhá sorta, odjede s druhou sortou, protože má dvě komory, vysype, vrátí se a vyjedou se vážní lístky a vidíme přesně, kolik z toho města nebo obce přivezl materiálu a jakého druhu,“ popsal ředitel Těšínský. 

V dalším procesu se dostanou materiály na třídící linku, kde se dokáží vypořádat až s 11 druhy odpadů, z nichž některé se pak vylisují do balíků. Zužitkuje se i to, co nakonec po detailním vytřídění zůstane, a to přes 90 procent z celkového objemu odpadů.

„To všechno, co z toho vytřídíme, tak jsme schopni zobchodovat a dát dalším zpracovatelům a řeknu nějakých osmdesát procent vyřídíme. Ten zbytek, co je bez PVC, co třídíme, tak dáváme dál na alternativní palivo na využití a to, co už se nedá vytřídit, řekněme nějakých pět, deset procent jde na uložení na skládku,“ dodal Těšínský. 

Ručně se třídí i papír, který má jednu zvláštnost.

„Papír vlastně od prvotní výroby se nechá recyklovat sedmkrát. Takže to je od nejnovějšího kartonu se nechá dál sedmkrát ještě recyklovat a je to kvůli vláknu papíru, vláknu, které z toho je. Takže když je nový papír, tak má nejdelší vlákno. A pak když je po šesté, posedmé recyklovaný, tak to vlákno už je kraťoučké a při tom rozmáčení v těch papírnách se ztrácí a už jim vyplouvá pryč. Takže řeknu – poslední papír jsou plata na vajíčka,“ prozradil zástupce společnosti Resur Těšínský. 

Pokud si člověk není jistý, co kam patří, je lepší vhodit odpad do plastů. 

„Třeba i společnost EKO-KOM, se kterou spolupracujeme, tak určuje tři druhy plech, Tetra Pak - to jsou obaly od mléka, od džusů - a obyčejný plast, obalový plast. Ale když jdu a nevím kam s tím, tak dám to do plastů, protože to jde přes třídící linku a my si s tím poradíme dál. Prostě ne, v žádném případě do papíru. Jak jsem říkal, v plastu najdeme elektroodpad, kde vlastně jsou i kontejnery na stanovištích, na elektroodpad extra a prostě lidi dají veškeré možné příměsi. Takže opravdu raději do plastů,“ potvrdil ředitel. 

Hlavní výzvou je i nadále podle zástupců svozové společnosti osvěta mezi dětmi a mladými, kteří pak ovlivňují své rodiče k vyššímu zapojení do třídění. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy