Originální komiks nabízí pohled žáků na dějiny

V rámci vzdělávacího projektu neziskové organizace Post Bellum "Příběhy našich sousedů" vznikla unikátní publikace s názvem "Břemeno." Komiks vytvořil žákovský tým z Karlových Varů, který se projektu účastnil. Osobité vyprávění osudů pamětníka Antonína Otty doplňují metodické listy. Publikace tak může sloužit učitelům k výuce moderní historie.

dezinfekce

V letošním roce se čtyři žáci ze ZŠ jazyků v Karlových Varech – Natálie Čornyjová, Andrea Kiralyi, Tomáš Lehečka, Tomáš Polena – zapojili do dokumentaristického projektu "Příběhy našich sousedů." Pod vedením učitelky Jaroslavy Trautnerové natočili a úspěšně zpracovali příběh Antonína Otty. Tak se zrodil nápad zpřístupnit komiks širší veřejnosti. Díky finanční podpoře Karlovarského kraje se podařilo tento nápad také zrealizovat.

Vznikla inspirativní publikace, která nabízí žákovský pohled na dějiny 20. století. První část obsahuje zpracování pamětnického vyprávění ve formě komiksu. Druhá část pak obsahuje metodicko-didaktické rozšíření žákovské práce s cílem inspirovat především pedagogy pro využití komiksu ve vyučovacích hodinách. Autorkou metodické části a vedoucí projektu je Dagmar Erbenová z Post Bellum. 

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devátých tříd základních škol a tercií a kvart víceletých gymnázií. Ti se za doprovodu svých učitelů a lidí z Post Bellum na několik měsíců stanou rozhlasovými nebo televizními dokumentaristy. Mají za úkol vyzpovídat pamětníka, natočit vzpomínky, digitalizovat fotografie, prozkoumat archivy a nakonec vytvořit rozhlasovou, televizní nebo psanou reportáž či dokument. 

K červnu 2018 se do projektu zapojilo na 3 182 žáků a studentů z téměř pěti set škol po celé České republice, kteří zdokumentovali či dokumentují celkem 761 pamětnických příběhů.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy