Obce mají dostat jako kompenzaci 1200 korun na obyvatele

Vláda ČR se usnesla, že městům a obcím vyplatí 1200 korun na obyvatele jako kompenzaci dopadu koronavirové krize na příjmy obecních a městských rozpočtů. Přechodné snížení daňových příjmů obcí by mohlo znamenat výrazné omezení jejich investiční aktivity a problém zajistit financování provozních výdajů, což by v první fázi potenciálně znamenalo selektivní dopady na lokální ekonomiky a následně na ekonomiku celého státu.

dezinfekce

Do hospodaření obcí a krajů se negativně promítne pokles ekonomiky a další negativní dopady pandemie koronaviru, které v důsledku povedou ke snížení příjmů územních samosprávných celků ze sdílených daní. Vláda proto rozhodla, že návrhem zákona o zmírnění dopadu poklesu daňových příjmů obcí v roce 2020 v souvislosti s epidemií koronaviru označovaného jako SARS CoV-2 předloží Parlamentu řešení tohoto problému.

„Dlouze jsme diskutovali o tom, jakým způsobem nahradíme obcím částku, o kterou přišly. Podle našich propočtů je to asi 6,6 miliardy a kraje asi o 3,3 miliardy korun. Nakonec jsme se domluvili koaličně s panem předsedou Hamáčkem i s paní vicepremiérkou Schillerovou a vláda schválila, že předložíme do Poslanecké sněmovny bonus 1 200 korun na každého obyvatele každé obce. To znamená, že celkově půjde o náklady ve výši 12,8 miliardy, z toho Praha činí 1,6 miliardy,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

Počty obyvatel budou vycházet z údajů Českého statistického úřadu k 1. lednu 2020. Aby mohla být finanční pomoc obcím vyplacena co nejrychleji, požádá vláda Poslaneckou sněmovnu o schválení tohoto návrhu zákona již v prvním čtení.

Propadu v daňových příjmech nezůstane ušetřen ani Sokolov, odhadem půjde o desítky milionů korun do konce letošního roku. Kvůli tomu musel být přijat krizový plán, který se týká pozastavení a odložení vybraných investičních akcí. Jen v případě akcí administrovaných odborem rozvoje města byly zmraženy projekty za více než 53,6 milionu korun. Patří mezi ně například rekonstrukce Lidického nábřeží a obnova ulice Petra Chelčického nebo vybudování metropolitní optické sítě či opravy a údržba některých školských zařízení.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 10.06.2020 17:30




0 +
 

Hlavní zprávy