Neviditelní chodci riskují to nejcennější - svůj život

Smrákat se začíná už krátce po čtvrté odpolední a viditelnost se tak zhoršuje. Chodci, kteří mimo dobře osvětlené komunikace nepoužívají za snížené viditelnosti reflexní prvky, riskují svůj život. Na nutnost používat dobře viditelné doplňky upozornila už tradiční preventivní akce Městské policie Sokolov a BESIP nazvaná „Buďte vidět, přežijete!“

dezinfekce

 S jejími protagonisty se mohli lidé setkat v poslední listopadový den brzy ráno ve městě, u různých podniků a také před školami.

Do akce se zapojily preventistka MP Sokolov Renáta Černá a Kateřina Růžičková z BESIPu. Reflexní prvky a rady rozdávali také strážníci Denisa Jandová a Jiří Hampl. Dohromady rozdělili více než pět stovek pásek na rukávy či tašky, bez nichž by se za tmy nikdo neměl na neosvětlené komunikace vůbec vydávat. Zajistí totiž alespoň minimální ochranu. Preventisté rozdávali užitečné dárky například u sokolovského dopravního terminálu i na dalších místech v Sokolově, zamířili rovněž do okolních obcí, ať už to byla Lomnice nebo Březová, na seznamu nechyběly ani některé velké firmy. Potkali se také se školáky.

Pro chodce představuje současné počasí při zhoršené viditelnosti nebezpečí. Zvláště opatrní by měli být chodci při pohybu po komunikacích za soumraku a za svítání. Chodci jsou v silničním provozu ti nejzranitelnější. Potvrdil to bohužel i případ, který se stal 29. listopadu v Sokolově. Kolem 19 hod. tady nedaleko pošty 5 srazil automobil chodce přecházejícího silnici a ten na místě zemřel. Okolnosti nehody vyšetřuje policie.

Je důležité, aby se chodci snažili při pohybu po komunikacích svoji viditelnost zvýšit. Při snížené viditelnosti by měli nosit oblečení jasných barev, aby byli lépe vidět v šeru, ve tmě nebo v mlze. Oblečení je vhodné opatřit reflexními prvky a doplňky, které ve světlech projíždějících vozidel výrazně září.

Viditelnost lze zvýšit vhodnou barvou oblečení a doplňky z fluorescenčních materiálů, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce zaznamenat. Fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí. Nejčastěji používanými barvami jsou jasně žlutá, zelená a oranžová. Reflexní materiály odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 m. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a další snížené viditelnosti.

Chodec by měl být vždy pozorný, opatrný a ohleduplný. Musí chodit především po chodníku, a to po jeho pravé straně, nebo může chodit po vyznačené stezce pro chodce. Tam, kde není chodník ani stezka pro chodce, musí jít po levé krajnici, nejvíce však dva chodci vedle sebe. Při snížené viditelnosti nebo v nebezpečných a nepřehledných úsecích smějí jít chodci pouze za sebou. Vozovku by měl chodec vždy přecházet na přehledném místě, při přecházení přes vozovku využívat pokud možno přechody pro chodce se světelnou signalizací a vyznačené přechody, přecházet pouze na zelenou a je-li přesvědčen, že skutečně nic nejede. Chodec by nikdy neměl přecházet vozovku v zatáčce nebo mezi stojícími automobily.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
03.12.2021 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy