Není sušení jako sušení. V čem spočívají hlavní přínosy sušení mrazem?

Na obalu některých výrobků se sušeným ovocem můžete najít, že ovoce bylo sušeno mrazem. Nebo někdy dokonce pod pojmem lyofilizované ovoce. Jedná se o totéž.

dezinfekce

Tato metoda spočívá v tom, že namísto teplého sušení se používají nízké teploty. Díky tomu má ovoce potenciál zachovat si mnohem lepší vzhled a také větší množství živin, než ovoce, které bychom sušili klasickou „teplou“ metodou. V čem jedinečnost této metody spočívá?

Lyofilizace vs. klasické sušení

Pokud sušíme mrazem, dochází k poměrně rychlému zmrazení ovoce. Teploty zde jsou nižší než -20 °C (v závislosti na druhu ovoce). Následně dochází k vytvoření takových podmínek, jaké jsou ve vakuu. Ovoce tedy při nízké teplotě a nízkému tlaku postupně přichází až o 95 % obsažené vody, která sublimuje (odpařuje se – mizí v plynném skupenství). Následně je ovoce postupně vystavováno vyšším teplotám i tlaku. U klasického sušení, které si můžete bez problému udělat také doma, dochází k vystavení ovoce vyšší teplotě, čímž dochází k odpařování vody v něm obsažené.

Větší množství živin

Jednou ze základních výhod náročnějšího procesu lyofilizace je to, že ovoce si zachovává mnohem větší množství živin než to, které je sušené klasickou metodou. Obsahuje tak například mnohem více zdraví prospěšné vlákniny, kterou vyžijete pro správné a zdravé trávení. Také obsah vitamínů a jiných živin (které se může lišit v závislosti na druhu ovoce, které je sušeno) je mnohem vyšší. To je jedním z důvodů, proč tento způsob sušení získává na trhu stále větší podíl.

Krásný vzhled

Při klasickém sušení dochází k narušení vnitřní struktury ovoce. To se projevuje také na výsledném vzhledu ovoce. Lyofilizované ovoce si oproti tomu klasickému zachovává své svěží barvy a vypadá velice lákavě i po usušení. Zejména při domácím sušení je to patrné – ovoce ztrácí svou barvu a mnohdy také chuť.

Kupované sušené ovoce (klasickou metodou) je zpracováno dalšími způsoby (doslazováno, sířeno apod.), díky čemuž si zachová lepší vzhled i chuť. Avšak na úkor přidaných kalorií a nezdravých složek. Další výhody sušení mrazem naleznete v tomto článku.

Zdroj obrázku: Vilsone / Shutterstock.com

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy