Německo-české jazzové jaro v Hofu

„Nabízíme jazz v různých stylech s příjemným zvukem a zvučnou spoluprací německých a českých hudebníků,“ tak oznamuje hofský kulturní ředitel Peter Nürmberger „Německo-české jazzové jaro 2018“.

dezinfekce

V neděli, 24. června 2018, od 11 hodin až do pozdního odpoledne bude hrát šest kapel z Franků a Čech v Hudebním pavilonu v parku Theresienstein. Intenzivní hudební a osobní výměna je středem setkání německých a českých jazzových formací, aniž by byly příliš úzce vymezeny hranice hudebního stylu. Publikum je srdečně zváno, můžete strávit jeden den mezi jazzovými standardy, swingem a dixielandem, latinsko-americkou hudbou nebo zvukem big-bandu s možností přispět v rámci volného vstupného. S podporou Euregia Egrensis Vás zve Kulturamt der Stadt Hof / Kulturní referát města Hofu.

Mezi hosty jsou:
Lucie Víšková & Jazz Trio World Landscapes (Mariánské Lázně)
Profesionální hudebníci ze západních Čech shlíží na svoji bohatou zkušenost v hudebním oboru. Hudební orientace tria se svou zpěvačkou osciluje mezi improvizovanými hudebními nápady a kompozicemi Duka Ellingtona, Louise Armstronga a George Gershwina.

Obsazení: L. Víšková – zpěv, F. Nedvěd – piano, S. Kolesnyk – bas, P. Fink – bicí.

Big-O-Band z Hofu
Přes dvacet let je Big-O-Band činný jako známé a vážené aktivum v jazzovém terénu severních Horních Franků – Hochfranken. Dvacet hudebníků hraje pod vedením saxofonisty Marka Olszowky. V klasickém obsazení bigbandu s pěti trumpetisty, pěti pozounisty, pěti saxofonisty, klavírem, bicími, dvěma basy a vokálem dávají hudebníci k lepšímu songy uplynulých sedmdesáti let jazzu v obsazení bigbandu. Dnes již jazzové standardy obsáhlé literatury bigbandu od Duka Ellingtona, Count Basieho, Billa Holmana, Thada Jonese a Petera Herbolzheimera patří stejně tak k repertoáru jako aranžmá z oblasti rocku, popu a soulového vesmíru Jamese Browna, Phila Collinse a Stevie Wondera. Kapela se blýskne úžasným zvukem excelentních sólistů a vynikající zpěvačkou. Její jazz je příjemně přímočarý s pozoruhodnou šířkou stylů, od swingu po latinu, od mainstreamu až po sofistikovaný background.

Whazz Now!?
Hudebníci kapely WhazzNow!? představují spiklenecky své mnohdy až svévolné interpretace podle hesla: „strange home-made jazzy tunes“ („neobvyklé podomácku zrozené jazzové melodie“). Bodují originálním aranžmá známých melodií. Známým filmovým skladbám, jako „Růžový Panter“ a „Mission Impossible“, propůjčuje kapela jazzově rockový ráz. „Michelle“ od Beatles zní z reproduktorů líbivou swingovou parafrází a k repertoáru logicky patří i hudba různých jazzových veličin.     

Jazz Big Gang z Chebu
Jazz Big Gang z partnerského města Hofu – z Chebu – je vynikající dvacetičlenná jazzová bigbandová kapela, sestávající z mladých a nadšených jazzových hudebníků, která pod vedením Radima Vojíře působivým způsobem interpretuje jak moderní, tak tradiční jazz. Její repertoár zahrnuje dále swing, funk, latinu a jazzrock. Formace patří k dlouholetým hostům promenádních koncertů na Theresiensteinu a je stálými posluchači pravidelně přijímána s nadšením. „Byl to koncert této kapely, který nás dovedl k myšlence uspořádat Jazzové jaro. Chtěli jsme prostě jen slyšet víc“, vysvětluje kulturní ředitel městského úřadu Nürmberger a těší se na další shledání. Jazz Big Gang je jazzový orchestr s téměř klasickým obsazením bigbandu: 5 saxofonů, 1 flétna, 4 pozouny, 4 trubky, perkuse, kytara, baskytara, klavír, zpěv.

Alfred Hertrich Trio
Starý známý z Hofu doplňuje sestavu svým triem. Alfred Hertrich je jazzový hudebník staré školy a je součástí zakladatelského mýtu filmovém festivalu v Hofu, „Hofer Filmtage“. Spolu s Heinzem Badewitzem a Uwe Brandnerem hrál ve skupině New Jazz Group Wernera Weinelta. Za účelem Jazzového jara se spojil podle sloganu této hudební pochoutky s německým a českým hudebníkem. Wilfried Lichtenberg hraje na kontrabas a Josef Vejvoda z Prahy sedí u bicích.

M. K. Collective
Devítičlennou kapelu kolem kapelníka Milana Krajíce poznal Peter Nürmberger na vernisáži výstavy a spontánně ji angažoval. Kolem vedoucího kapely Milana Krajíce se zformovala devítičlenná skupina se zpěvačkou Petrou Brabencovou. Doma jsou hudebníci v Karlových Varech a okolí, kapela byla „při tom“ již v předchozím roce a byla diváky oslavována.

Plánovaný časový průběh:
11 hodin:        Lucie Víšková & Jazz Trio World Landscapes (Mariánské Lázně)
12 hodin:        Big-O-Band
13 hodin:        Whazz Now!?
14 hodin:        Jazz Big Gang (Cheb)
15 hodin:        Alfred Hertrich Trio
16 hodin:        M. K. Collective (Karlovy Vary)

Akce je podporována Evropskou unií v rámci programu přeshraniční spolupráce Svobodný stát Bavorsko - Česká republika Cíl EÚS 2014 - 2020. Podpora společných přeshraničních projektů pro další rozvoj bavorsko-českého příhraničí.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
22.06.2018 18:00




0 +
 

Hlavní zprávy