Nečekejte na zázrak. Jak úspěšně bojovat s inflací?

Čeká nás další rok, ve kterém ceny zboží a služeb výrazně porostou. Inflace v ČR ještě pravděpodobně nedosáhla vrcholu, a kdo si nehlídá rozpočet, může brzy narazit. Nečekejte na to, až inflace klesne, a učiňte nezbytná opatření.

dezinfekce

Nemohli byste vydělávat více?

Máte přehled o tom, jak vysoké jsou vaše pravidelné příjmy? Překvapivě mnoho lidí své příjmy v podstatě neřeší, pokud jim nechybí peníze. Zejména v menších firmách, kde tuto činnost nesuplují odborové organizace, je přitom nutné o zvýšení platu aktivně požádat. A majitel tomuto požadavku velmi často bez námitek vyhoví, pokud svou práci děláte, jak máte.

Další možností, jak příjmy navýšit, je nalezení jiného zaměstnání, víkendové brigády, nebo třeba založení drobného podnikání. Způsobů je celá řada, je však nutné aktivně konat.

Kolik služeb si pravidelně předplácíte?

V poslední dekádě se do pravidelných výdajů vplížila různá předplatná elektronických služeb. Jde o hudební služby, filmy a seriály, cloudová úložiště, hry, počítačové programy i magazíny a e-booky.

Každá z těchto služeb stojí zdánlivě zanedbatelnou částku – řádově stokoruny měsíčně. Když ale takových služeb máte více, v součtu náklady mnohdy překonají 10 000 Kč za rok. Skutečně tolik služeb potřebujete, když mimo jiné kvůli nim nevyjdete s výplatou?

Podívejte se i na ceny energií

K tomu všemu si ještě připočtěte poplatek za internet a televizi a zejména za energie – vodu, elektřinu a plyn, případně teplo.

Ceny energií šly v posledních měsících strmě vzhůru
a způsobily zemětřesení na energetickém trhu. Pokud nemáte smlouvu s fixní cenou energie, vyplatí se změnit dodavatele a cenu zafixovat. Podívejte se na srovnání cen plynu a zjistěte, za jaké částky byste mohli plyn odebírat.

Investujte do moderních řešení

V době vysoké inflace, kdy současně rostou ceny energií i stavebního materiálu, dává smysl investovat přebytečné finance právě do bydlení. Zateplení budov, instalace moderních kotlů, fotovoltaické panely pro výrobu elektřiny… To vše jsou investice, které zřejmě v budoucnu výhodněji nepořídíte. Zároveň se investice díky rostoucím cenám energií výrazněji promítne ve vyúčtování.

Spořit se v současné době nevyplatí

Pokud máte našetřeny vyšší obnosy, doporučujeme vám je nedržet na spořicím účtu. Raději je postupně převeďte například do podílových fondů. Ty nabízejí při relativně nízkém riziku možnost vyššího zhodnocení. Spořicí účet dnes nepokryje ani inflaci.

Foto: www.pexels.com/photo/man-holding-a-leather-wallet-7927426/

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy