Na začátku týdne odstartovalo hlasování v anketě Strom roku

Dne 21.6.2021 odstartovalo hlasování v soutěži Strom roku. Do finále 20. ročníku ankety postoupilo dvanáct kandidátů ze sedmi krajů České republiky. Mezi nimi nechybí ani zástupce Karlovarského kraje, a to Dolní popovská lípa ze zaniklé obce Popov u Jáchymova.

dezinfekce

Památná lípa velkolistá roste u rozcestí lesních cest v dnes zcela zaniklé obci Popov u Jáchymova již více než 600 let. Jedná se o nejsilnější strom Karlovarského kraje s průměrem kmene 964 centimetrů. V sousedství lípy stál kdysi hostinec. Kmen stromu býval obkroužen lavicí a ověšen svatými obrázky. Vahou větví se ale kmen rozdělil a místem lze nyní projít po speciálním chodníčku.

Porota letos vybírala z rekordních sedmasedmdesáti návrhů. Vybraná dvanáctka finalistů usiluje o prvenství v podobě odborného ošetření zdarma a o postup do celoevropského kola soutěže. V národní soutěži mohou lidé své favority podpořit online na webu stromroku.cz, kde si mohou prohlédnout všechny stromy finálového kola, nebo pomocí DMS zprávy. Oba způsoby zpoplatněného hlasování podpoří výsadbu nových stromů a péči o ně.

Hlasování bude probíhat do 12. září 2021. Vyhlášení vítězů se uskuteční 22. září v Brně.

Celostátní anketa Strom roku se koná v Nadaci Partnerství od roku 2002. Od té doby se do hlasování zapojilo více než 729 tisíc lidí a vybráno bylo téměř 2,8 milionu korun. Tento výtěžek putoval na výsadbu a ochranu stromů.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
25.06.2021 17:30




0 +
 

Hlavní zprávy