Na internetu nabízel stavební materiál. Škoda přes 600 tisíc

Kriminalistům z oddělení hospodářské kriminality v Chebu se díky dlouhodobé a usilovné práci podařilo odhalit muže z Prahy, který se dopouštěl své trestné činnosti nejméně tři čtvrtě roku po celém území České republiky, a to prostřednictvím internetu. Osmatřicetiletý muž v době od září roku 2012 do července 2013 v úmyslu se obohatit, měl zveřejnit inzeráty na různých inzertních internetových portálech, ve kterých nabízel k prodeji různý stavební materiál.

dezinfekce

Ve skutečnosti však zřejmě neměl v úmyslu potencionálním zájemcům nabízené zboží dodat. Za nabízené zboží si nechal od zákazníků předem zaplatit, a to zasláním finanční částky na svůj bankovní účet. Poškození zájemci po nedodání svého objednaného zboží své pohledávky několikrát urgovali. Nejprve jim byly termíny dodání z různých důvodů posouvány a následně veškerá komunikace ze strany prodávajícího byla ukončena a stal se již nekontaktní. Tímto svým jednáním způsobil nejméně padesáti poškozeným škodu v celkové výši nejméně 650 tisíc korun. Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání a obvinil muže ze spáchání pokračujícího zločinu podvod. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let za způsobenou značnou škodu.

V případě poptávky po různém zboží na internetu buďte velmi obezřetní. Lidé přes sociální sítě působí na první pohled velmi věrohodně a seriózně. Varovným signálem, který Vás může hned upozornit na to, že se může jednat o podvod je velice příznivá lákavá cena. Rozhodně byste peníze neměli posílat předem. Můžete se tak lehce stát oběťmi podvodníků a je velice pravděpodobné, že nedostanete objednané zboží ani zpět své peníze. Nejbezpečnější je platba na dobírku. Riziková je platba kartou nebo převodem na účet. Vždy nakupujte u ověřených obchodů.

V případě, že se stanete obětí podvodu, oznamte věc na nejbližší policejní služebně nebo na lince 158.


nprap. Eva Valtová

Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024