Na internetu nabízel stavební materiál. Škoda přes 600 tisíc

Kriminalistům z oddělení hospodářské kriminality v Chebu se díky dlouhodobé a usilovné práci podařilo odhalit muže z Prahy, který se dopouštěl své trestné činnosti nejméně tři čtvrtě roku po celém území České republiky, a to prostřednictvím internetu. Osmatřicetiletý muž v době od září roku 2012 do července 2013 v úmyslu se obohatit, měl zveřejnit inzeráty na různých inzertních internetových portálech, ve kterých nabízel k prodeji různý stavební materiál.

dezinfekce

Ve skutečnosti však zřejmě neměl v úmyslu potencionálním zájemcům nabízené zboží dodat. Za nabízené zboží si nechal od zákazníků předem zaplatit, a to zasláním finanční částky na svůj bankovní účet. Poškození zájemci po nedodání svého objednaného zboží své pohledávky několikrát urgovali. Nejprve jim byly termíny dodání z různých důvodů posouvány a následně veškerá komunikace ze strany prodávajícího byla ukončena a stal se již nekontaktní. Tímto svým jednáním způsobil nejméně padesáti poškozeným škodu v celkové výši nejméně 650 tisíc korun. Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání a obvinil muže ze spáchání pokračujícího zločinu podvod. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let za způsobenou značnou škodu.

V případě poptávky po různém zboží na internetu buďte velmi obezřetní. Lidé přes sociální sítě působí na první pohled velmi věrohodně a seriózně. Varovným signálem, který Vás může hned upozornit na to, že se může jednat o podvod je velice příznivá lákavá cena. Rozhodně byste peníze neměli posílat předem. Můžete se tak lehce stát oběťmi podvodníků a je velice pravděpodobné, že nedostanete objednané zboží ani zpět své peníze. Nejbezpečnější je platba na dobírku. Riziková je platba kartou nebo převodem na účet. Vždy nakupujte u ověřených obchodů.

V případě, že se stanete obětí podvodu, oznamte věc na nejbližší policejní služebně nebo na lince 158.


nprap. Eva Valtová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy