Moser opět vytvoří ceny pro Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Křišťálový glóbus, který je hlavní cenou pro vítěze 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, letos opět vytvoří česká sklárna Moser. Ta je tradičním partnerem festivalu, jehož ceny poprvé vyrobila již před dvaceti lety. Na vítěze letošního ročníku čekají zlaté a stříbrné sošky.

dezinfekce

Křišťálový glób, který pochází z rukou sklářů firmy Moser, je připevněn k bronzové sošce, jejíž předlohou byla Ema Černáková, druhá vicemiss České republiky z roku 2001. Velkou festivalovou cenu, která po dokončení měří 42 centimetrů a váží 5 kilogramů, již obdržela řada hvězd filmového plátna, mezi nimi jsou např. John Travolta, Oliver Stone, Susan Sarandon, Judi Dench, Jude Law, Robert de Niro, Robert Redford a mnoho dalších.  

„Cesta glóbů začíná ve sklářské huti, kde se foukají z bezolovnatého křišťálu. Roztavené sklo o teplotě přes 1000 stupňů Celsia je potřeba zformovat. Pokud poté křišťál projde přísnou kontrolou kvality, jde do rukou brusičů. Ti jej opět ručně vybrušují do ideálního tvaru a následně leští. Poslední fází výroby festivalových cen je připevnění křišťálových koulí k bronzovým soškám," komentuje proces výroby Martina Jirásková, marketingová ředitelka firmy Moser.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je největším festivalem v České republice a jedním z nejprestižnějších ve světě, spolu s festivaly v Cannes, Berlíně, Benátkách nebo Tokiu. Zároveň patří mezi  nejstarší. 55. ročník se uskuteční 20. - 28. 8. 2021.


Zdroj: Milan Matyáš Deutsch

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 18.05.2021 17:30




0 +
 

Hlavní zprávy