Milíkov: Rekonstrukce hrázděného statku vyjde na 24 milionů

Už za rok by se měly veřejnosti zpřístupnit zrekonstruované prostory hrázděného statku č.p. 18 v Milíkově. Práce a restaurování původních předmětů jsou v plném proudu.

dezinfekce

V rámci rekonstrukce se uskutečnil archeologický výzkum kolem obytného stavení. Byly provedeny hrubé stavební práce na takzvaném domečku a vytvořeny základy pod obvodními zdmi obytného stavení. Zároveň došlo na obytném stavení k výměně staré krytiny na prozatímní lehkou. Během letošního roku dojde k výměně napadené dřevěné části konstrukce za novou. V loňském roce ji tesaři zhotovili původní technologií pomocí historických seker. Bude vyměněna pod dohledem pracovníků památkové péče. Plné ruce práce mají i restaurátoři. Vrací původní podobu 70 exponátům pocházejícím z mobiliáře statku. Například dětské dřevěné kolébce ze začátku 20. století, lidovému vyřezávanému křesílku z 19. století s výjevy každodenního života či postýlce pro novorozence.

Rekonstrukce chebského hrázděného statku vyjde na více než čtyřiadvacet milionů korun a na realizaci Karlovarský kraj získal dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.

Karlovarský kraj, který vlastní hrázděný statek od roku 2008, má v plánu po rekonstrukci představit veřejnosti historii venkovského života.

Milíkovský statek má klasický půdorys chebské hrázděné usedlosti, tedy přibližně čtvercový dvůr uzavřený obytným stavením s chlévem, stodolou, do dvora otevřenou kolnou a výminek.

Statek z přelomu 17. a 18. století má unikátně dochovanou dispozici obytného stavení, stodoly a kolny včetně množství detailů. V roce 2005 byl statek v Milíkově zapsán do seznamu kulturních památek.


Zdroj: fb Karlovarského kraje

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy