Mezirolí: Srazila na přechodu chodce

Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání 79leté ženy, pro podezření ze spáchání přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

dezinfekce

Takového jednání se měla dopustit na konci července v odpoledních hodinách v Mezirolí. Zde se při jízdě svým motorovým vozidlem zřejmě plně nevěnovala řízení a na přechodu pro chodce měla srazit zde přecházejícího 23letého chodce. Způsobila mu zranění, se kterým byl letecky transportován do nemocnice.

Za uvedený přečin jí tak může v případě prokázání viny hrozit až roční trest odnětí svobody.

Prevence:
Nejenom řidič, ale i chodec je účastníkem silničního provozu. Všichni se musí řídit zákonem o silničním provozu. Ze zákona vyplývá, že se účastník musí chovat ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani vlastní.

Chodci jsou samozřejmě těmi nejzranitelnějšími účastníky v silničním provozu. Chodec na přechodu morálně vítězí, ale fyzicky podléhá. Proto by se měl podle toho chovat. Ne vždy platí, že má chodec na přechodu přednost. Nemá!

Přecházení vozovky či silnice je vždy riziková situace, při které může dojít k nehodě. Vina nemusí být vždy na straně řidiče.

Jak tedy bezpečně přejít vozovku?
• Chodec nemá absolutní přednost ani na vyznačeném přechodu.
• Přechody pro chodce jsou určeny pro chodce.
• Přecházejte vozovku nejkratší cestou, kolmo nikoli šikmo.
• Na přechodu nespěchejte ale ani se nezdržujte, soustřeďte se na přecházení – můžete upadnout, špatně odhadnout vzdálenost apod.
• Vždy se rozhlédněte a přesvědčte se, zda nepřijíždí vozidlo - rozhlédněte se vlevo, vpravo, zaposlouchejte se, nemusíte vozidlo vždy vidět a slyšet.
• Buďte ostražití i při přecházení, raději se opět rozhlédněte a přesvědčte, zda se neblíží vozidlo.
• Pokud je vozidlo v dohledu, nepřecházejte! Brzdná dráha vozidla je závislá na hmotnosti, rychlosti vozidla a povětrnostních podmínkách (na suchém povrchu je brzdná dráha vozidla asi 37 metrů, při dešti 50 metrů, na zasněžené vozovce je to až 110 metrů při rychlosti vozidla 50 km/h).

nprap. Bc. Zuzana Týřová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy