Máte stromy pod elektrickým vedením?

Jak známo, stromy či křoviny a jiné porosty rostou. A pokud rostou přímo pod elektrickým vedením, mohou časem ohrozit bezpečnost, spolehlivost a rovněž provozuschopnost distribuční soustavy. Protože se blíží období vegetačního klidu, přichází také ten správný čas na odstranění a ořezání stromoví a jiných porostů.

dezinfekce

Čas je na to do 15. listopadu, zákonná povinnost platí pro majitele a uživatele nemovitostí, přes něž vede nadzemní elektrické vedení nebo na něž zasahuje ochranné pásmo.

V ochranném pásmu nadzemního vedení je zakázáno nechávat růst porosty nad výšku tři metry. Ochranné pásmo nadzemního vedení vytváří souvislý prostor vymezený svislými rovinami vedenými po obou stranách vedení ve vodorovné vzdálenosti měřené kolmo na vedení (vzdálenosti se řídí ustanovením § 46 odst. 3 energetického zákona, v platném znění). Odstraňování a oklešťování stromoví a jiných porostů se provádí v období vegetačního klidu a dle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění.

Pokud vlastník či uživatel pozemku neodstraní stromoví a jiné porosty ani po předchozím upozornění a stanovení rozsahu, má provozovatel distribuční soustavy právo odstraňovat a oklešťovat stromoví a jiné porosty, provádět likvidaci odstraněného a okleštěného stromoví a jiných porostů ohrožujících bezpečné a spolehlivé provozování zařízení distribuční soustavy.

Více informací najdete na internetových stránkách www.cezdistribuce.cz v části Distribuční soustava - Ořezy stromoví.


Zdroj: město Sokolov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy