Máte meganápad? Inspirujte se loňskými - Stezka pro bosé nohy

Značnou popularitu v současnosti v Česku zažívají unikátní přírodní stezky, které jsou určeny pro chůzi bez bot. Jde v podstatě o ohraničený povrch cesty, upravený přírodním materiálem (šišky, písek, oblázky, kůra, jehličí, kamínky, větvičky apod.) tak, aby poskytl bosým chodidlům rozličnou škálu hmatových a stimulačních vjemů.

dezinfekce

Významné je také estetické hledisko. Při vhodně zvoleném obrubníku a povrchu je chodník příjemný nejen chodidlům, ale stává se zajímavým, oku lahodícím architektonickým prvkem. Stezky na boso jsou ideální pro celou rodinu – malé děti na nich mohou trénovat první krůčky, větší děti si užijí spoustu zábavy a i dospělí mohou dopřát svým chodidlům svobodu a příjemnou masáž.

Odůvodnění:
V areálu Krajinné výstavy na pravém břehu řeky Ohře se nachází mnoho aktivních i relaxačních zón, které by mohly být doplněny právě bosou stezku. Oblast byla kompletně revitalizována již během krajinné výstavy v roce 2006 a od té doby se stala vyhledávanou rekreační zónou pro místní obyvatele i pro návštěvníky města. Stezky bosou nohou lze považovat za turistickou zajímavost s přínosem v podobě relaxace, zábavy a zlepšení zdravotního stavu.  Současně lze v poslední době sledovat trend bosé chůze, kdy stále více lidí vyhledává možnosti a místa, kde mohou bosou chůzi realizovat přičemž ve městech je takových míst velmi málo a proto by tento projekt mohl oslovit širší veřejnost. Stezky na boso jsou ideální pro celou rodinu – malé děti na nich mohou trénovat první krůčky, větší děti si užijí spoustu zábavy a i dospělí mohou dopřát svým chodidlům svobodu a příjemnou procházkou promasírovat všech 200 000 nervových zakončení, 33 svalů a 19 šlach.

„Chůze bosou nohou umožní vedle správného odvíjení nohy také zapojení velkého množství kožních receptorů plosky nohy. Rovněž svalové a šlachové receptory přinesou do mozku více informací o povrchu, po kterém člověk jde, o stavu vazů, kloubů a svalů. Kvalitnější je tím i celkové vnímání pohybu,“ uvádí Doc. MUDr. Richard Chaloupka, CSc. z Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice v Brně.

Odborníci doporučují praktikovat chůzi bez bot třikrát týdně po dobu pěti minut. Nejvhodnější je začít v létě a postupně se propracovat k bosé chůzi v chladnějším počasí a nakonec trénovat i v zimě. Pokud si na takové cvičení člověk zvykne, posílí tím i svůj organismus.

„Zlepší se nám chůze, stav svalstva, kloubů, celého pohybového aparátu. Zlepší se cítivost, vnímání pohybu jako zpětná vazba, která doprovází všechny naše pohybové aktivity,“ dodává Chaloupka.

Popis:
Bezpečnou formou zprostředkování zážitku bosé chůze jsou tzv. Stezky pro bosé nohy. Součástí těchto stezek jsou různé druhy materiálů, na kterých se návštěvníci procházejí bosí a dotykem chodidla si lépe uvědomují povrch terénu. Stezky pro bosou chůzi jsou tvořeny rozličnými druhy štěrku, kamením, pískem, pilinami nebo i šiškami.

Stezka je určena pro setkávání lidí žijících aktivním životem, pro pobavení a hlavně procvičení dětských nohou. Různé povrchy u dětí podporují vývoj nožní klenby. Dětské noze podle lékařů neprospívá dlouhé chození po tvrdém povrchu, jako je dlažba měst či pevné podlahy v supermarketech. Naopak je dobré dětem nejen v létě čas od času dopřát běhání naboso.

Odhadované náklady:
Pozn.: Možný zhotovitel a jeho cenová nabídka: https://www.bosaturistika.cz/projekty-a-spoluprace/bosa-stezka-na-klic-konfigurator/

Předpokládané náklady:
Každá bosá stezka/chodník je zhotovena na klíč, ale v průměru se cena za metr pohybuje cca 7.000 Kč + náklady na dopravu materiálu 10.000 Kč. Dalším nákladem je info cedule 25.000 Kč a náklady spojené s ubytováním pracovníků, kteří chodník zhotoví.

Cena se liší v závislosti na zvoleném materiálu a dalších okolnostech.

Umístění: 
Areál Krajinné výstavy, ulice Nad Řekou, parcelní číslo 100

Posouzení realizovatelnosti: Realizovatelný
Odbor navrhuje umístit stezku do prostoru piknikové louky na levém břehu Ohře. 

Hlasování probíhalo na stránkách zde

Nyní začíná druhý ročník Meganápadů - viz zde

Máte-li nápad, jak zkrášlit Cheb a jeho okolí, neváhejte a přihlaste svůj Meganápad. Lhůta pro podávání návrhů již začala a končí ve 24:00 hodin dne 20. února 2021.

Jak by měl váš návrh vypadat a jak ho podat, naleznete zde.

Naši reportáž o druhém ročníku Meganápadů můžete zhlédnout zde.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 04.02.2021 10:30




0 +
 

Hlavní zprávy