Cheb: Lidé opět mohou podávat Meganápady (TV Západ)

Druhý ročník Meganápadů v Chebu odstartoval. Projekt participativního rozpočtu i pro letošní rok vyčlenil částku 5 milionů korun na realizaci návrhů občanů pro všeobecný užitek. Prostřednictvím webových stránek je možné podávat návrhy do 20. února.

dezinfekce

„My jsme chtěli více zapojit občany do toho, co se ve městě děje a také jim umožnit realizovat některé nápady na zlepšení prostředí např. v okolí svého bydliště. Proto jsme přišli s myšlenkou participativního rozpočtu, který občanům umožňuje podávat návrhy na to, co by chtěli ve svém okolí zlepšit. Radnice na to může vyčlenit příslušnou finanční částku a projekt zrealizovat. To je základní myšlenka participativního rozpočtu. Loni se konal první ročník a byl velmi úspěšný. Přišlo nám přes 30 návrhů, z nichž 17 bylo realizovatelných. Hlasování se zúčastnilo 1322 lidí, což je na město velikosti Chebu, obrovský úspěch, ve svém hlasování vybrali 14 návrhů, které byly určeny k postupné realizaci. A protože vše bylo víceméně hotovo na konci léta, klimatické podmínky přes zimu nesvědčí realizaci většině návrhů, protože jde o venkovní prostředí, tak doposud máme zrealizované dva návrhy. Je hotová jízdárna v DDM Sova a dále je zrealizován vítězný návrh Oříšky, který spočíval v osazení budek pro ptáčky a veverky poblíž polikliniky v „červené“ budově. Nicméně drtivá většina návrhů se bude realizovat nyní v prvním pololetí roku 2021,“ uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec.

Hlavní změnou oproti loňskému roku je navýšení limitu pro jednotlivý nápad z pěti set tisíc korun na jeden milion. 

„Vedlo nás k tomu to, že řadu velmi zajímavých návrhů jsme museli odmítat právě proto, že byly finančně příliš náročné a nevešly se do toho původního limitu. Tento limit je tentokrát navýšen na dvojnásobek. Stejně tak jsme trošku zjednodušili administraci, kdy už není zapotřebí mít pro podaný projekt garanty, kteří k tomu museli být dříve připojeni. Takže i pro ty, kteří projekt budou přihlašovat, je to o něco jednodušší. Loni jsme na tento projekt vyhradili pět milionů korun. Letos zůstáváme u stejné částky. A já říkám, že to jsou velmi dobře investované peníze, proto i za současné situace jsme částku zanechali a nesnižovali jsme ji. Nejde ani tak o to, kolik se toho a co se za to vytvoří, ale hlavně o ten proces, že se občané vtáhnou do možnosti rozhodovat, že si ve svém okolí pořídí něco k čemu mají vztah,“ dodal Jalovec. 

Veškeré podrobnosti, kontakty a elektronický formulář najdete na adrese www.meganapady.cz. Návrhy je možné podávat také v papírové podobě osobně na podatelně Městského úřadu či prostřednictvím pošty v uzavřené obálce s označením Meganápady – neotvírat.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 27.01.2021 19:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy