Mariánské Lázně: Řídil pod vlivem alkoholu. Nadýchal téměř tři promile

Policisté v našem kraji řešili hned dva případy, kdy řidiči vozidel mařili výkon úředního rozhodnutí a zároveň řídili pod vlivem alkoholu. Dne 30. listopadu 2019 před čtvrtou hodinou ranní zastavila policejní hlídka z Obvodního oddělení Mariánské Lázně 44letého řidiče automobilu značky Audi, který jel po pozemní komunikaci v ulici Kollárova v Mariánských Lázních.

dezinfekce

Policisté během kontroly z policejních evidencích zjistili, že má uložený platný zákaz řízení spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel s platností do roku 2021. Dále muže vyzvali k provedení orientační dechové zkoušky na přítomnost alkoholu. Při té se ukázalo, že muž nejen, že řídí s platným zákazem, ale že řídí také pod vlivem alkoholu. Nejvyšší naměřená hodnota ukázala 2,87 promile alkoholu. Dále byl muž vyzván k podrobení se lékařskému vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu, kterému se dobrovolně podrobil. Muž tedy vykonával ve stavu vylučujícím způsobilost činnost, při které mohl ohrozit svůj život, život nebo zdraví ostatních lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Policisté z Obvodního oddělení Mariánské Lázně sdělili 44letému muži podezření ze spáchání přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

V dalším případě si 20letý muž vyslechl sdělení podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání od policistů z obvodního oddělení Sokolov – město. Takového protiprávního jednání se měl dopustit tím, že stejného dne v ranních hodinách řídil v Sokolově po ulici Slovenská a dále přes křižovatku s ulicí Závodu Míru motorové vozidlo tovární značky Ford. Zde byl následně předepsaným způsobem zastaven a kontrolován místní hlídkou policie. Policisté řidiče vyzvali k předložení dokladů předepsaných pro řízení a provoz vozidla. Řidič ale žádný doklad nepředložil. Následnou lustrací policisté zjistili, že muž usedl za volant i přesto, že má rozhodnutím Městského úřadu v Sokolově vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel do roku 2020. U řidiče byla dále provedena také orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu, jejíž výsledek byl pozitivní s nejvyšší naměřenou hodnotou 0,71 promile alkoholu.

V případě prokázání viny hrozí podezřelým mužům trest odnětí svobody až na dva roky.


prap. Eva Valtová
mjr. Bc. Kateřina Krejčí


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy