Mariánské Lázně: Na festivalu jablek byla udělena cena Zelená hvězda (TV Západ)

V Mariánských Lázních se v neděli 9. října za krásného počasí uskutečnil jubilejní 10. ročník Festivalu jablek. Kromě soutěže o nejkrásnější jablka se vybíraly nejchutnější moučníky. Součástí akce byl řemeslný jarmark i prodejní stánky včetně regionálních produktů a kulturní program.

dezinfekce

Spolu s Karlovarským krajem akci uspořádalo Regionální pracoviště Správy CHKO (Chráněné krajinné oblasti) Slavkovský les a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Letos prvně byla udělena nová ekologická cena Zelená hvězda.

"Nápad se zrodil na Odboru někdy před půl rokem. Usoudili jsme, že po vzoru restauratérů, kteří mohou dostávat Michelinskou hvězdičku, že by i ti, co se v Karlovarském kraji starají o přírodu a v průběhu roku nějakým zásadním způsobem se postarají o ekologii a ochranu přírody, tak by měli být nějakým způsobem zviditelněni a oceněni. Proto jsme se ve spolupráci s Komisí životního prostředí rozhodli tuto cenu udělovat. V letošním roce byli navrženi tři kandidáti, Komise doporučila Radě (Karlovarského kraje) spolek Zamenis, který se nám stará o záchranu populace užovky stromové a Rada toto doporučení přijala za své a udělila cenu prostřednictvím hejtmana zde dnes na lázeňském Festivalu jablek," popsal náměstek hejtmana Karel Jakobec. 

Cenu Zelené hvězda ze skla a kovu od výtvarníka Dalibora Nesnídala převzal zástupce spolu Zamenis spolu s darem Kraje 50 tisíc korun. 

"Naší hlavní činností je zmnožování míst, kam může klást svá choulostivá vajíčka nejvzácnější a největší had, a to je užovka stromová neboli aeskulapova, která se v izolované populaci vyskytuje právě v oblasti Stráže nad Ohří a Kadaně. To, jakým způsobem se snažíme těm hadům pomoci, je to, že vytváříme tzv. líhniště. Jsou to takové ohrádky, pletivové, zhruba 2 x 2 metry, které jsou naplněny tlejícím substrátem a do toho potom velmi rádi ti naši oblíbení hadi kladou svá choulostivá vajíčka a mohou se v klidu před predátory ukrýt a může se inkubovat jejich populace. V současné době zrovna provádíme tzv. vejcobraní, kdy na podzim prohrabáváme samotná líhniště a počítáme ty vylíhnuté slupky vajec. Tím pádem je to taková zpětná vazba k tomu, abychom poznali, jestli se naše činnost nějakým způsobem daří," uvedl předseda spolku Zamenis Karel Janoušek. 

V líhništi může být i více než sto vajec. Populace užovky stromové čítá podle odhadů spolku 600 až tisíc jedinců, převážně v okolí řeky Ohře. 

A rozdávala se i další ocenění. Nejlepší štrúdl byl jablečný koláč s meruňkovým dipem studentů 2. ročníku zdejší Hotelové školy Vladimíra Tutoky a Petra Svobody. 

Vyhlášena byla také nejlepší jablka, kde zvítězil Jaroslav Krůček z Hamrníků s odrůdou Rosana. Probíhala také výstava „Stromy v krajině“ nebo dětská výtvarná soutěž Jablko z pohádky. Dvě salvy také vystřelili členové ostrovského spolku ostrostřelců. Představila se také karlovarská hudební skupina Bád Boys.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy