Mariánské Lázně: Ministr obrany jednal s hejtmanem o vojenské škole

O blížících se přijímacích zkouškách na nově otevíranou vojenskou školu v Karlovarském kraji i o přípravě vybudování výcvikového střediska armády na Doupově včera v Mariánských Lázních společně jednali ministr obrany Lubomír Metnar a hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

dezinfekce

Ministr upozornil na opakovanou snahu Karlovarského kraje ve spolupráci s vedením Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany v Moravské Třebové otevřít pobočku školy v Sokolově.

„Z naší strany jsme udělali všechno pro to, aby nábor proběhl úspěšně, aťse to týká propagace oborů, motivace ke studiu, možnosti přípravných kurzů pro uchazeče. Velmi jsme šli naproti tomu, aby budoucí studenti měli co nejlepší podmínky. Teď už je jen na nich, jak zvládnou přijímací zkoušky. Zájem o vstup do armády se zvyšuje, ale uvědomujeme si, že technické obory jsou vnímány jako obzvlášť náročné,“ vysvětlil.

Hejtman Petr Kubis potvrdil, že podle aktuálních informací celkem 41 uchazečů prošlo lékařskou prohlídkou a připravují se na přijímací zkoušky.

„Budou to mít jednodušší v tom, že vzhledem ke koronavirové krizi a opatřením ve školství nebude součástí přijímacích zkoušek přezkoušení tělesné zdatnosti, upravila se také kritéria, co se týče českého jazyka a matematiky. Sokolovská uhelná nyní pokračuje v budování domova mládeže, tedy internátu, který má pro pobyt studentů - vojáků přesné parametry. Všechno směřujeme k otevření pobočky 1. září 2020,“ doplnil hejtman.

Společně s ministrem diskutovali také o letecké záchranné službě, jejíž pracoviště se bohužel zatím na území Karlovarského kraje zřídit nemůže, protože armáda v současnosti nedisponuje potřebnými kapacitami. Vedení kraje ale připraví pro ministerstvo obrany přehled velkých akcí, které se v regionu plánují, a při nichž by byl na karlovarském letišti připraven vrtulník leteckých záchranářů pro případné zásahy. Podobně tomu bylo například v době konání lednové zimní olympiády dětí a mládeže v regionu. Ministr Metnar také ujistil hejtmana, že se počítá se vznikem výcvikového centra armády na Doupově. Po letech by se tak do kraje vrátili vojáci.

„Dokončili jsme přípravnou fázi, dalším krokem je alokace finančních prostředků,“ upřesnil Lubomír Metnar.

Podle hejtmana kraj připraví pracovní tým, který se bude zabývat přípravou zázemí pro výcvikové středisko, jímž by čtvrtletně mohlo projít až 550 vojáků. O provoz střediska by se staralo cca 140 vojáků i civilních zaměstnanců.

„Pana ministra jsem v závěru našeho setkání také seznámil s tím, že se pravděpodobně zruší letošní ročník velmi oblíbených Hornických dnů v Sokolově, kde se pravidelně prezentovala vojenská technika a Armáda ČR. I když se akce neuskuteční, najdeme jinou možnost, jak armádní techniku lidem představit a při té příležitosti ocenit i válečné veterány. Budeme velmi rádi, když nám v tomto ministerstvo obrany a armáda opět vyjdou vstříc,“ uzavřel hejtman.


Zdroj: fb Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy