Mariánské Lázně: Ať žije král smrků

Mariánskolázeňský klub turistů, založený od roku 1927, udržuje staré tradiční zvyky. Jedním z nich je nadílka u Krále smrků, která se letos uskuteční 17. prosince od 12.30.

dezinfekce

Jaknám vysvětlila organizátorka akce, členka výboru Klubu českýchturistů Milena Kafková:

„V únoru2017 sice padl Král smrků při vichřici, ale je to už dlouholetátradice, vyrazit poslední sobotu před Štědrým dnem do lesa.Zastavit se v předvánočním shonu, setkat se v příroděs přáteli a popřát si krásné svátky. Je to zhruba 4 kmtam a 4 km zpět. U Krále smrků pak turisty čeká tradičníprogram: rozloučení s turistickým rokem, vánoční koledy,občerstvení, začátek novoroční sbírky – akce NOVOROČNÍčtyřlístek. Vezměte s sebou malé dárečky pro své nejbližšía dobrou náladu. Koledysi zazpíváme společně – texty účastníkům rozdám u smrku.“

https://www.marianskelazne.cz/4--adventni-prohlidka-s-nadilkou-u-krale-smrku/5400/?dateId=28442

Wikipedie

Králsmrků (nebo též Šindelářův smrk)byl památný smrkztepilý (Picea abies). Rostl severozápadněod MariánskýchLázní za Srnčímhřbetem mezi AlejíSvobody a Smetanovou alejí v nadmořské výšce680 m. Nápadná u něj byla především kaskáda hákovitýchvětví, které vyrůstají z kmene. Smrk objevilv roce 1972 lesníkVladimír Šindelář a postaral se o jeho záchranu –zajistil vyjmutí z plánu kácení a prořezání širšíhookolí stromu. Strom měl rozložitou korunu, byl však ve zhoršenémstavu, spodní větve prosychaly a do budoucna mu hrozilo houbovénapadení. Měřený obvod kmene byl 428 cm, výška stromudosahovala 38 m (měření z roku 2000) a vypočítanýobjem činil 24 m3. Odhaduje se, že strom vzklíčilkolem roku 1818, kdy byly Mariánské Lázně vyhlášeny veřejnýmilázněmi. V roce 2000 došlo k vykácení okolních stromůa smrk byl oplocen. Pod tíhou mokrého sněhu se v zimě2006 zlomily výhony na spodních větvích a musely býtodstraněny. Strom byl označován za Krále smrků, alenejmohutnějším smrkem Slavkovského lesa je Významný strom LesůČeské republiky, Sychravůvsmrk, který roste nedaleko Lazů.

Králsmrků byl chráněn od roku 1986 prosvůj mohutný vzrůst. Dne 23. února 2017 se zlomil kvůli silnémunáporu větru.

Zdroj: INfocentrum Mariánské Lázně



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy