Lomnice: Na výsypce vzniká nový sportovní areál

Na rekultivovaných pozemcích Podkrušnohorské výsypky u Lomnice na Sokolovsku vzniká nový sportovní areál zaměřený na biatlon a další menší sporty. Buduje ho sportovní klub Biatlonové centrum mládeže Krušné hory, z. s., pro který je už v současnosti hlavním tréninkovým prostorem. Do budoucna by se areál měl podle představ klubu dál rozvíjet a nabídnout kvalitní zázemí i dalším sportům.

dezinfekce

"Chtěli bychom vybudovat sportovní areál určený především pro biatlon, ale který bude také nabízet podmínky pro moderní sportovní trendy současné doby. V areálu se chceme zaměřit i na podporu jiných menšinových sportů, například in-line bruslení, jízda na kolečkových lyžích, běžecký kros v jakékoliv podobě, fitness aktivity v přírodě, některé netradiční míčové hry a další společenské a soutěžní aktivity. V současné době je mnoho způsobů, jak aktivně trávit svůj volný čas a tento areál by mohl nabídnout širokou škálu možností, jak tyto aktivity, ať už individuální nebo skupinové, realizovat," řekl Pavel Petřík, předseda BCM Krušné hory. 

Na to, aby se podařilo odvážné plány realizovat, je a i nadále bude nezbytná podpora ze strany dalších podporovatelů.

"Myšlenka umístit biatlonový areál na dosud nevyužívané pozemky na okraji výsypky se zrodila někdy na podzim roku 2018. Po řadě jednání se nám podařilo dohodnout symbolický pronájem pozemků se Sokolovskou uhelnou a také části pozemků od sousedního sportovního klubu SKP UNITOP Sokolov zastoupeným předsedou Petrem Tarantem. První úpravy areálu začaly již v loňském roce 2019 a šlo hlavně o zemní práce. Stavba samotného zázemí klubu se rozeběhla až po uvolnění opatření proti Covid-19," poznamenal Petřík.

Kromě práce členů klubu pomáhají při realizaci projektu hlavně obce Dolní Rychnov a Lomnice.

"Tímto bych rád poděkoval paní Anně Klímové a Miloslavu Matouškovi, starostům obou obcí. Rádi bychom získali podporu i od dalších obcí a měst, protože jde o areál, který by mohl sloužit dětem i dospělým z celého regionu,” uvedl Petr Tomášek, člen výkonného výboru klubu.

Areál se nyní rozprostírá na ploše přes 80 000 čtverečních metrů. Z toho zhruba 76 000 čtverečních metrů je pronájem od Sokolovské uhelné, dalších 5 000 metrů čtverečních si klub pronajal od SKP UNITOP Sokolov. Už nyní jsou v areálu vybudované běžecké okruhy v délce 250 a 500 metrů, práce probíhají na okruzích 660, 1000 a 1330 metrů a na střelnici pro vzduchové zbraně. V současnosti jsou již kromě tratí v provozu i běžecké mosty, které svépomocí postavili rodiče mladých sportovců. BCM Krušné hory zatím do vybudování areálu investoval nemalé finanční prostředky. Pro realizaci dalších etap výstavby areálu bude potřeba mnoho práce, času a financí. Aby areál mohl sloužit nejen pro trénink biatlonu, ale také pro další sporty a aktivity, bude potřeba do areálu investovat odhadem 550 000 korun. 

Podkrušnohorská výsypka je území severně od Sokolova mezi obcemi Vintířov, Vřesová, Lomnice, Dolní Nivy, Horní Rozmyšl, Stará Chodovská a vznikla postupným slučováním menších výsypek v rozmezí posledních asi 30 let.  V současné době se na velké části výsypky již začala výstavba testovacího polygonu pro autonomní vozy automobilky BMW.

"Jsem velice rád, že areál BCM. arény sousedí se vznikajícím areálem BMW, které je jedním ze sponzorů IBU," řekl Nikolaj Čechocký, trenér klubu.

Část výsypky je již využívána pro cyklostezky. Díky obchvatům Sokolova a navazující hlavní silnicí ze Sokolova na Kraslice je tak areál BCM. lehce dosažitelný pro zájemce z celého regionu. 

Biatlonové centrum mládeže Krušné hory je biatlonový klub, který má za cíl vychovávat především mladé biatlonisty a biatlonistky z řad dětí a mládeže v Karlovarském kraji. Klub vznikl na podzim roku 2018. Za svou krátkou historii získal již řadu významných ocenění. Za zmínku stojí především tituly mistrů České republiky v letním biatlonu ze sezóny 2019, titul vícemistrů České republiky ve štafetě z téhož roku. Zástupci klubu též úspěšně reprezentovali Karlovarský kraj na Zimní olympiádě dětí a mládeže v letošním roce 2020.



Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 15.07.2020 17:30




0 +
 

Hlavní zprávy