Letos si připomínáme 190 let od narození Alfreda Nobela

Známý švédský chemik a vynálezce dynamitu se narodil 21. října 1833 ve Stockholmu. Na základě jeho závěti jsou každoročně udělovány Nobelovy ceny. Na jeho počest byl pojmenován chemický prvek nobelium. Po smrti zanechal Nobel největší část svého jmění pro založení Nobelovy nadace s cílem udělovat každoročně pět cen, a to v oblastech fyziky, chemie, medicíny, literatury a za zásluhy o mír mezi národy.

dezinfekce

Málokdo ví, že Alfred Nobel bydlel v rodinném hotelu Casino (nyní 5hvězdičkový hotel Falkensteiner) někdy kolem let 1893–1894. Majitel hotelu Viktor Petzold píše, že pan Nobel srdečně děkoval za dobrou obsluhu i vřelé přijetí. Je známo, že když se Nobel loučil, vyšel na balkon, obrátil se směrem k Mariánským Lázním a prohlásil: „Adieu, du liebes Marienbad, und auch du, schöner Wald!“

K jubileu narozenin slavného hosta Mariánských Lázní připravila městská knihovna spolu s informačním centrem výstavu „Alfred Nobel v Mariánských Lázních a známí hosté, laureáti Nobelovy ceny“. Jak nám sdělila ředitelka knihovny Taťána Baťková, výstava seznámí návštěvníky s biografií Alfreda Nobela a jeho pobytem v Mariánských Lázních. Bude tu možné si připomenout nejen Nobela, ale i celou řadu osobností, které pobývaly v Mariánských Lázních a byly laureáty Nobelovy ceny, jako například spisovatel Rudyard Kipling (1907), Albert Schweitzer (1952), Jaroslav Heyrovský (1959) a Jaroslav Seifert (1985). Mariánské Lázně také hostily osobnosti, které byly na tuto cenu navrženy, ale z různých důvodů ji neobdržely, jako je například Vladimir Nabokov, Sigmund Freud či Thomas Edison.

Podle ředitelky informačního centra bude k vernisáži výstavy, která proběhne 7. srpna v 17:00, uspořádána prohlídka městem na téma hostů, kteří byli spojeni s Nobelovou cenou a pobývali v Mariánských Lázních. Prohlídka začne v 16:00 u Informačního centra, potrvá hodinu a povede ji architektka Ludmila Míková. Na vernisáži 7. srpna v 17:00 bude možnost absolvovat přednášku Ivety Bendíkové z Městského muzea v Kralupech nad Vltavou o životě a díle Jaroslava Seiferta, jediného českého spisovatele, který obdržel Nobelovu cenu, miloval Mariánské Lázně a rád tu odpočíval.

Výstava bude otevřena do 30. září 2023.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy