Lázně, turisté a filmové štáby. V Karlových Varech se točí desítky filmů

Třicet případů majora Zemana, Cirkus Humberto, Já, Mattoni. To je pár seriálů, které se natáčely v Karlových Varech. Město poskytuje malebné prostředí, historii a má také filmovou tradici. Zdejší filmový festival je o několik týdnů starší než ten v Cannes.

dezinfekce

Casino Royale. První případ Jamese Bonda a první bondovka Daniela Craiga zavede hrdiny do Černé hory. Natáčelo se ale v Karlových Varech. Filmový hotel Splendid je ve skutečnosti Grandhotel Pupp, totéž platí i pro několik dalších lokací. Pokud se turisté dobře dívají, najdou na jedné dlažnici nápis „Daniel Craig“. Císařské lázně posloužily skvěle pro napínavou pokerovou hru a využita byla také restaurace.

Vrchní, prchni! Památka na Josefa Abrháma alias Dalibora Vránu stále žije! V karlovarských ulicích se stále pořádají číšnické běhy na počest legendární svěrákovské komedie. Nedávno se přidaly i výčepní. Knihkupec Vrána se neustále zaplétá do nových lží se ženami a při vybírání plateb v restauracích. Vše vyvrcholí pamětní honička po kolonádách. Za socialismu nosili vrchní stejný stejnokroj, což napomáhá klasické podvodnické zápletce.

Image title

Rytíři ze Šanghaje. Přestože film pojednává o bláznivých nástupnických právech v Číně a v Anglii, filmaři využili prostředí Karlových Varech. Poměrně brzy po začátku filmu začne ikonická scéna, kdy se Jackie Chan bije se strážníky – za pomoci otočných dveří. Tyto dveře prý znalec ohodnotil na 17 korun a byly namontovanou rekvizitou. Samotný herec Jackie Chan využil stejnou koupel jako kdysi prezident Masaryk a další významné osobnosti.

Tři vejce do skla. Lázně navštěvují obyčejní lidé i mezinárodní zločinci. Na zápletce plné gagů a záměn postav je postaven klasický příběh Vlastu Buriana. Maharádža ve filmu je sice vymyšlen, ale pár let dozadu Vary skutečně navštívil jeden panovník z Indie, který mohl být předlohou. Kníže Nariškin byl také opravdová postava. Scéna se šavlí byla neplánovaná, meč herci jednoduše vypadl a ten si zaimprovizoval.

Image title

Balada pro banditu. Tento film někteří čeští diváci dodnes nestrávili. Je totiž obtížné přenést divadelní hru s divadelními prvky na stříbrné plátno… Film nevyužívá přímo karlovarskou architekturu, natáčelo se v blízké obci Andělská hora. Díky filmu se alespoň na zřícenině hradu dodnes promítají filmy.

Pět kolonád, několik císařských legend a léčivé prameny. Málo míst na světě je tak přátelské k filmařům – i proto se zde dodnes točilo přes 120 filmů, včetně těch největších blockbusterů.

Externí autor: Stanislav Šimo

Zdroj fotografií: Pixabay.com

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault MASTER - navržen pro potřeby každé profese

Hlavní zprávy

 

NOVÝ RENAULT CAPTUR