Lázně Kynžvart: Házenkáři chystají výstavbu nové haly za 20 milionů (TV Západ)

Již brzy by měly začít práce na výstavbě sportovní haly pro házenou a další sporty v areálu TJ Sokol Lázně Kynžvart. V zařízení za zhruba 20 milionů korun najdou uplatnění jak domácí kluby, tak děti z místní základní školy a další zájemci o sport ze širokého okolí.

dezinfekce

„Tělovýchovná jednota Sokol Lázní Kynžvart má 4 oddílové základny – házená, fotbal, nohejbal a badminton. Největší oddíl je házenkářský, který v současné době sdružuje přes sto aktivních házenkářek, dětí ve věku od pěti do patnácti let,“ uvedla Daniela Radová, organizační pracovník klubu.

Klub oslovil Karlovarský kraj s žádostí o podporu. 

„Házenkáři z Kynžvartu přišli se smělým nápadem, že by si chtěli postavit halu, ve které hřiště odpovídá nejen pro házenou, ale i pro florbal, tj. 40 x 20 m hrací plochy. Hala by se měla vejít řádově do 20 – 21 milionů korun. Jako kraj jsme projekt podpořili. V první fázi jsme ho podpořili symbolicky částkou 10 tisíc korun. Na podkladě toho získal projekt patřičné body a dotaci řádově 12 – 12,5 milionu korun. Na Mariánskolázeňsku takováto hala chybí. Házenkářský klub, který v Kynžvartu je, je v podstatě posledním základem tohoto sportu. Za svým sportem musí cestovat do Chebu, Františkových Lázní, Skalné. Sami by si vyřešili svoji situaci, že by nemuseli dojíždět. Samozřejmě mohou prostory nabídnout i dalším klubům, které potřebují velkou hrací plochu. Za regionální rozvoj maximální podpora a pochopení pro tuto aktivitu,“ tlumočil stanovisko kraje jeho radní Josef Janů.

Klub má na spolupracujících školách dalších 150 házenkářek. Chce udržet své nejstarší, které by mohly postoupit do vyšší soutěže.

„V současné době nejstarší kategorie – starších žákyň, musí postoupit o kategorii výš, do dorostenecké kategorie. Chtěli bychom hrát druhou dorosteneckou ligu, celostátní republikovou soutěž. V této soutěži je již povinné vnitřní zázemí sportovní haly, kterým v této chvíli nedisponujeme. Hala je navržena tak, aby byla co nejméně nákladná, ale hlavně, aby splňovala veškeré potřebné parametry, které potřebuje nejen házená, ale i okolní sporty, které bychom byli rádi, aby halu využívaly. Tzn., kopaná, badminton, tenis, golf, příprava golfové mládeže apod. sportů. Důležité pro nás bylo nepostavit „megalomanskou“stavbu, ale soběstačnou stavbu, která bude odpovídat víceúčelovosti pro všechna možná sportovní odvětví,“ přiblížila záměr Radová.

Hala bude spojená chodbou se současným zázemím fotbalistů. Kapacita diváků se počítá na 200 a 300 lidí. 

„Fotbalisté ji budou také využívat, takže to musí přijmout v pozitivním slova smyslu. I fotbalisté disponují nějakou mládežnickou členskou základnou. Doufám, že díky sportovnímu zázemí se rozšíří jejich členská základna stejně tak, jako se v posledních letech rozšířila v házenkářském oddíle. Zázemí máme velké, nově zrekonstruované, dostačující. Myslím si, že nebudou vznikat žádné třecí plochy,“ myslí si Radová.

Financování je kromě dotace z Ministerstva školství závislé na spolupráci s mnoha subjekty.

„V první řadě nám pomohlo město Lázně Kynžvart, které nám poskytlo dotaci už před 2 až 3 lety, kdy jsme začali pracovat na projektové dokumentaci, stavebním povolení a podobných věcech, které samozřejmě s sebou nesly určitou finanční zátěž. Následně jsme opakovaně žádali na Ministerstvu školství, sportu a tělovýchovy o to, abychom získali investiční dotaci na tento projekt. V momentě, kdy nám byla schválena, jsme zároveň žádali Karlovarský kraj o dofinancování zbývajících nákladů na výstavbu sportovní haly,“ dodala zástupkyně sportovců Radová.

Kraj předběžně přislíbil zhruba 1,5 milionu korun, které účelově poskytne městu na podporu výstavby haly. Schválit to ale musí krajské zastupitelstvo. Další peníze chtějí získat sportovci od okolních obcí, sponzorů nebo z probíhající sbírky. Přípravy vrcholí a stavět by se mělo začít velmi brzy.

„Kopne se do země, jakmile nám počasí a Ministerstvo školství dovolí. Předpokládáme, že na konci března se kopne do země a realizace celého projektu by měla finalizovat na konci listopadu, kdy je plánovaná kolaudace,“ uzavřela Radová.

Klub má kromě řady sportovců také mimořádně kvalitní trenérskou základnu. Dvě desítky kvalifikovaných amatérských trenérů včetně 4 ligových rozhodčích i člena komise rozhodčích Českého svazu házené. V létě zde proběhne již 43. ročník Kynžvartského poháru s plánovanou účastí osmi stovek sportovců.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy