Lázeňská města z našeho kraje se přiblížila zápisu na Seznam UNESCO

Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně míří spolu s dalšími evropskými lázeňskými městy na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Doporučení pro nadnárodní sériovou nominaci s názvem Slavné lázně Evropy/Great Spas of Europe dostala města od Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS).

dezinfekce

Stanovisko ICOMOS je zásadním vodítkem Výboru pro světové dědictví, který bude na konci července 2021 o nominaci a zápisu lázní na Seznam UNESCO jednat.

„Doporučení ICOMOS je velmi významné, protože se jím Výbor pro světové dědictví většinou řídí a v nominaci pak už jen navrhuje drobné změny. V posudku především ICOMOS doporučil 2 kritéria, a sice výjimečnou architekturu lázeňských měst a fenomén lázeňské léčby, tedy procedury a balneologické postupy, které přispívají ke zdraví lázeňských hostů,“ vysvětlil náměstek hejtmana Vojtěch Franta.

Dlouholetá snaha o nominaci lázeňských měst na Seznam UNESCO by tak došla svého naplnění.

„Byla by to ojedinělá událost nejen pro naše lázně, ale pro celou Českou republiku. Myšlenka zápisu lázní na Seznam UNESCO vznikla už v roce 2010, kdy jsme jí začali dávat na magistrátu města Karlovy Vary konkrétní obrysy. Po 11 letech se tedy konečně naplní. Rozhodne-li Výbor světového dědictví na konci července o zápisu, rozhodně uspořádáme ve spolupráci s ministerstvy kultury a zahraničí a s lázeňskými městy důstojnou oslavu odpovídající jedinečnosti této historicky první sériové mezinárodní nominace takového rozsahu,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek.

Ten také potvrdil, že kraj bude s městy spolupracovat na dobudování infrastruktury, již si vyžádá očekávaný růst cestovního ruchu.

Součástí nominace Slavné lázně Evropy/Great Spas of Europe je 11 lázeňských měst (City of Bath, Spa, Bad Ems, Bad Kissingen, Baden Baden, Vichy, Montecatini Terme, Baden bei Wien, Františkovy Lázně, Mariánské Lázně, Karlovy Vary), jež společně usilují o zápis jakožto lázně, které nejlépe ilustrují rozkvět lázeňství v Evropě od konce 18. do začátku 20. století.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 16.06.2021 17:30




0 +
 

Hlavní zprávy